Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, marţi, la Berlin, că menţinerea statutului Ucrainei de ţară de tranzit pentru gazele naturale ruseşti reprezintă o garanție a securității energetice atât a Ucrainei, cât și a Europei, potrivit Rador.

Ruta Nord Stream 2Foto: Gazprom

"Menţinerea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina, acumularea acestuia în instalațiile de stocare ucrainene reprezintă o garanție a securității energetice a Ucrainei și a Europei. Aceasta este o metodă civilizată de asigurare a unei piețe europene a gazelor care să fie echitabilă și sigureă" - a remarcat Zelenski, după o întâlnire cu cancelarul german, Angela Merkel.

Menţionând că a discutat cu Merkel despre Nord Stream-2, Volodimir Zelenski a recunoscut că pozițiile Germaniei şi Ucrainei cu privire la acest proiect sunt "diametral opuse". "Pozițiile noastre privind proiectul Nord Stream-2 sunt diametral opuse. Dar suntem recunoscători pentru disponibilitatea de a avea un dialog substanțial cu Germania pe o problemă atât de dificilă" - a precizat Zelenski, exprimându-şi exprimat încrederea în derularea unor negocieri de succes pentru semnarea unui acord privind tranzitul gazelor.

"Cred că, în viitorul apropiat, grupurile noastre de lucru se vor aşeza la masa negocierilor. Sunt convins că ne vom înţelege și că nimeni nu va răsuci mâinile Ucrainei" - a adăugat Volodimir Zelenski.