"Forțele naționaliste se vor consolida în Balcanii de Vest dacă Albania și Macedonia de Nord nu vor primi până în toamnă undă verde pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană" – au declarat pentru "Financial Times" premierul Albaniei, Edi Rama, și premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, citează Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit cotidianului britanic, cei doi premieri au formulat acest avertisment după ce marți 18 iunie miniștrii de externe ai UE au amânat până în octombrie hotărârea privind începerea negocierilor de aderare cu cele două state. "Cele două state au implementat reforme grele pentru îndeplinirea standardelor UE, dar din cauza împotrivirii Franței și Olandei nu s-a aprobat începerea oficială a negocierilor de aderare cu Tirana și Skopje, în pofida recomandării Comisiei Europene" – observă "Financial Times".

"Nu avem nevoie de radicalism, naționalism și populism în țara noastră. Nu este atât de important dacă avem decizia Consiliului European în iunie sau octombrie, dar să fie în octombrie, pentru că s-a amânat de prea multe ori" – a declarat Zaev. Edi Rama a subliniat că ar fi și în detrimentul UE dacă regiunea balcanică nu va fi integrată în totalitate în blocul european.

Rama a spus că situația din regiune s-ar putea destabiliza dacă statele europene sceptice față de procesul de extindere ignoră recomandările Comisiei Europene și a dat exemplul încetinirii proceselor democratice din Turcia, după ce perspectiva europeană s-a estompat.

"Nu trebuie să se întâmple lucruri rele pentru a înțelege că orice blocare a extinderii încurajează naționalismul, fantezii și vise primejdioase" – a apreciat Rama, Cei doi lideri au vorbit pentru "Financial Times" în marja forumului de la Londra privind investițiile în Balcanii de Vest.

B92: Péter Szijjártó: Nu suntem de acord cu criticile UE, vedem progresul Serbiei.

Péter Szijjártó a declarat că Ungaria nu este de acord cu criticile adresate Serbiei în raportul Consiliului UE cu privire la progresul Balcanilor de Vest. Ministrul afacerilor externe al Ungariei afirmă că nu este de acord cu unele critici, care au fost prezentate în cadrul concluziilor ministeriale referitoare la Serbia, și că în legătură cu Kosovo crede în succesul negocierilor și în înțelepciunea și raţiunea președintelui Serbiei.

"Nu am fost de acord cu criticile referitoare la Serbia, noi observăm o evoluție pozitivă în această țară. Respectăm actuala conducere a Serbiei și progresul pe care l-au realizat acest guvern și președintele ei", a declarat Szijjártó pentru agenţia Tanjug pe marginea reuniunii ministeriale a UE de la Luxemburg.

Péter Szijjártó a adăugat că au existat câteva eforturi în rândul statelor membre pentru ca printre concluziile despre Serbia să fie şi critici, mai ales în ceea ce privește minoritățile și drepturile lor.

"Noi am susţinut clar că, dacă vorbim despre minoritatea națională maghiară, ea are drepturile cele mai sigure în Serbia. Nicio țară UE nu ar trebui să ţină lecţii Serbiei atunci când vine vorba de minorități", a spus Szijjártó.

Acesta a adăugat că țara sa vede că Serbia a făcut mari progrese, în special în domeniul dezvoltării economice, dar și în creșterea nivelului de trai.

Comentând asupra a ceea ce se cere Serbiei la concluziile ministeriale, respectiv că se cer eforturi suplimentare în stabilirea condițiilor pentru continuarea dialogului cu Pristina, lucru care, în conformitate cu textul documentului, include şi "abținerea de la acţiuni care pot fi interpretate ca o provocare, Szijjártó a spus: "Când vine vorba de Kosovo singurul lucru pe care îl putem face este să credem în succesul negocierilor și să credem în înțelepciunea și raţiunea președintelui Serbiei".

Acesta a adăugat că politica fiscală, vamală și restricționările nu au absolut niciun succes în rezolvarea problemelor politice și că astfel de mișcări sunt complet împotriva principiilor UE.

Întrebat dacă vede posibilitatea de compromis și acord legal obligatoriu între Belgrad și Pristina, şeful diplomaţiei ungare a răspuns scurt: "Cred că pentru acest lucru ar trebui să așteptăm noua Comisie". (traducere Rador)