Petrolierul japonez Kokuka Courageous a fost afectat în marea Oman de o mină-ventuză "asemănătoare cu cele folosite de Iran", a afirmat miercuri comandantul marinei americane Sean Kido, care a adăugat că experții americani au reușit să recupereze amprente, scrie AFP.

Petrolier atacat cu mineFoto: US Army

Acest tip de "mină-ventuză este asemănătoare din toate punctele de vedere cu minele iraniene vizibile în defilările militare iraniene", a spus ofițerul, în cadrul unei conferințe de presă la Fujairah (Emiratele Arabe Unite), unde a ancorat petrolierul japonez.

Comandantul Kido conduce Task Group 56.1, specializat în explozibile marine în cadrul Naval Central Command (NAVCENT), într-o bază militară apropiată de portul Fujairah.

"NAVCENT estimează că atacul împotriva Kokuka Courageous și daunele pe care le-a suferit rezultă din folosirea unei mine-ventuză amplasată pe coca sa", a precizat comandantul Sean Kido.

"Echipa noastră a ajuns la fața locului rapid și a putut examina locul unde mina-ventuză a fost amplasată precum și daunele pe care le-a provocat", a adăugat el. "Aceste daune corespund celor provocate de o mină-ventuză. Ele nu corespund celor pe care le-ar putea provoca un dispozitiv din zbor care ar atinge nava".

"Ancheta își urmează cursul în ceea ce privește atacurile suferite de navele Kokuka Courageous și Front Altair. Am recuperat indicii biometrice, în special amprente care ar putea fi folosite în cadrul unei anchete criminale", a precizat ofițerul.

"Mina a fost amplasată deasupra liniei de plutire și pare că intenția nu a fost de a scufunda nava", a adăugat acesta.