Există o "diferență de abordare sistemică" între Paris și Berlin care le împiedică pentru moment să ajungă la un acord privind noii șefi ai instituțiilor europene, a admis miercuri, Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), prezentată drept „moștenitoarea” cancelarului Angela Merkel, scrie AFP.

Annegret Kramp-KarrenbauerFoto: Captura YouTube

"Avem o diferență de abordare sistemică și sper că o vom putea rezolva rapid", a spus AKK, la Paris, în marja decernării premiului Europeanul anului de către revista Politique internationale.

Înaintea unui summit european care ar trebui să decidă nominalizările pentru posturile de forță din UE, "eu și cancelarul rămânem atașate principiului Spitzenkandidat", potrivit căruia persoana care a deschis lista unei formațiuni în campania pentru europarlamentare este candidatul cel mai potrivit pentru a pretinde șefia Comisiei Europene.

Concret, Paris și Berlin au poziții opuse în ceea ce privește candidatura lui Manfred Weber, primul pe lista PPE (centru-dreapta) la conducerea Comisiei Europene. Această divergență se înscrie într-un context mai larg de acumulare de puncte de fricțiune diplomatice, politice și economice între cele mai importante țări ale Uniunii.

Germania susține revendicarea de către PPE a conducerii Comisiei pentru Weber, dar nu și Franța, care îi reproșează lipsa de experiență și de autoritate.