Sute de romi au fost evacuați cu forța dintr-un sat din vestul Rusiei, a recunoscut șeful consiliului local, măsura fiind luată după ce un rus a fost ucis, iar altul este în comă, scrie Guardian.

Conflict interetnic in RusiaFoto: Captura YouTube

Sergey Fadeev a declarat că ”au fost aduse autobuze și toți romii care locuiau acolo au fost duși la Volgograd, unde diaspora locală a acceptat să-i primească. Au fost forțați. Acum analizăm dacă era legal ca ei să locuiască în satul nostru”.

Tensiunile dintre romi și sătenii ruși din regiunea Penza au escaladat săptămâna trecută, ducând la conflicte soldate cu victime, incendieri, evacuări forțate și chiar acuzații că ar fi mâna americanilor.

Clipuri video realizate în satul Chemodanovka și postate online arată că locuințele familiilor rome au fost incendiate după ce un rus a fost înjunghiat mortal în timpul unei bătăi generale. Alte patru persoane au ajuns la spital după bătaia din stradă ce ar fi pornit după ce rușii i-au acuzat pe romi de hărțuiri sexuale.

Apoi, brusc, romii au dispărut de acolo, lăsând în urmă 90 de case goale.

După ce Fadeev a declarat că sute de romi au fost evacuați cu forța la Volgograd, guvernul regional l-a contrazis și a susținut că aceștia au plecat singuri. Fadeev nu a mai putut fi contactat, iar consiliul local a spus că nu are voie să dea declarații presei. Biroul guvernatorului a estimat la 650 numărul romilor care au plecat din Chemodanovka și din satul învecinat, Lopatka.

După confruntările de joi, aproximativ 1.500 de săteni au ieșit în stradă să ceară protecție de la guvernul regional, blocând autostrada federală Ural în semn de protest.