Cancelarul german Angela Merkel a declarat marți că președintele rus Vladimir Putin este conștient de faptul că Germania dorește ca Ucraina să rămână țară de tranzit pentru gazele rusești exportate spre Europa chiar și după inaugurarea gazoductului subacvatic Nord Stream 2, scrie Mediafax.

Ruta Nord Stream 2Foto: Gazprom

"I-am spus în repetate rânduri președintelui rus că pentru mine este esențială, foarte, foarte importantă chestiunea ca Ucraina să fie țară de tranzit și președintele Putin a subliniat mereu că înțelege asta", a declarat Merkel cu ocazia unei conferințe de presă alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Proiectul gazoductului Nord Stream 2, între Rusia şi Germania, ocolind Polonia, Ucraina şi ţările baltice, este criticat de SUA și mai multe țări din estul Europei. Oponenţii proiectului consideră că în cazul în care gazul rusesc nu va mai tranzita teritoriul ucrainean, Moscova probabil va alimenta conflictul separatist din estul Ucrainei, astfel existând chiar riscul izbucnirii unui război deschis între Ucraina şi Rusia.