Ministrul Afacerilor Interne al Kazahstanului, Erlan Turghimbaiev, a comunicat că numărul protestatarilor reținuți la mitingurile antiguvernamentale se apropie de 4.000, transmite Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit ministrului, cei mai mulţi dintre demonstranții reținuți au fost deja eliberați, 677 au fost condamnaţi la 15 zile de închisoare și 305 au fost amendaţi.

"Poliția nu a folosit echipamente speciale împotriva demonstranților. Nu au fost folosite nici gaze lacrimogene, nici bastoane de cauciuc. Au fost reţinute aproape 4.000 de persoane" - a precizat Turghimbaiev.

Amintim că, pe 9 iunie, în Kazahstan au avut loc alegeri prezidenţiale, scrutinul fiind câştigat de Kassim-Jomart Tokaiev, reprezentant al partidului de guvernământ. Pe locul doi s-a situat opozantul Amirjan Kosanov. Reprezentanții opoziției kazahe au acuzat că în urne au fost introduse buletine de vot în favoarea lui Tokaiev și au anunţat că nu vor recunoaște rezultatele alegerilor.

În ziua scrutinului, în oraşele Nur-Sultan, Almatî și Șîmkent, sute de oameni au ieșit în stradă, scandând "Kazahstan", "Libertate" şi "Boicot". Iniţial, poliția a reținut aproximativ 500 de persoane și a anunțat că au fost răniţi trei ofițeri de securitate, în care protestatarii ar fi aruncat cu pietre și i-ar fi atacat cu gaze lacrimogene.

Manifestanţii, însă, insistă că mitingurile au fost pașnice. Pe 13 iunie, Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la "amploarea arestărilor și condamnărilor pentru exprimarea pașnică și legală a opiniilor politice".