Membrii Camerei Reprezentanților, majoritatea democrați, au votat marți seară în favoarea blocării hotărârii președintelui american Trump de a interzice femeilor și bărbaților transgender să intre în armată, scrie AP News.

armata SUAFoto: Pexels

Camera Reprezentanților a aprobat, cu 243 de voturi pentru și 183 împotrivă, un amendament pentru blocarea interdicției transgender impusă de președintele Trump. Mișcarea are încă câteva obstacole de trecut, printre care și posibilitatea unui veto din partea lui Trump.

Politica administrației Trump împiedică persoanele trans să se înroleze. De asemenea, militarilor li se cere să activeze respectând sexul cu care s-au născut, excepție făcând cei care au început tranziția în timpul administrației Obama.

"Cu atât de multă furie și atât de multă ură în lume azi, e timpul să fim buni cu oamenii din jur", a declarat Rep. Peter Visclosky.

Rep. Ken Calvert din California, care se opune mișcării, susține că aceasta "aduce riscul de a slăbi pregătirea forțelor militare într-un moment în care americanii nu își permit acest lucru." Însă Rep. Anthony Brown crede că tocmai astfel de argumente sunt utilizate pentru a justifica segregarea.

În timpul administrației Obama, Pentagonul a anunțat că persoanele trans pot servi în armată asumându-și propria identitate. Trump a modificat politica în 2017.

Aproximativ 14.700 de cadre militare active și în rezervă se declară transgender, deși nu toate aleg intervențiile de schimbare de sex.