Potrivit preşedintelui "consililului înţelepţilor", Herman van Rompuy, răspunsurile pe care le-a trimis Viktor Orbán Partidului Popular European (PPE) sunt îngrijorătoare, scrie Euronews.

Herman van RompuyFoto: Agerpres

"Dacă îmi exprim părerea în mod prieteneşte, atunci pot să spun că răspunsurile nu au fost cu adevărat convingătoare, iar dacă îmi exprim părerea mai neprietenos, atunci pot să afirm că răspunsurile sunt problematice", a declarat Herman van Rompuy, în cadrul unei emisiuni transmise de televiziunea belgiană VRT.

De menţionat că Viktor Orbán a transmis recent o scrisoare cancelarului Austriei, Wolfgang Schüssel, membru al acestui consiliu, în care a precizat că legile din Ungaria sunt conforme, din toate punctele de vedere, cu legislaţia UE, iar justiţia şi mass-media sunt independente.

Aşa-numitul consiliu al înţelepţilor, alcătuit din trei membri, a fost înfiinţat la reuniunea politică a PPE din luna martie, când FIDESZ a fost suspendat din PPE. Sarcina consiliului este de a evalua activitatea desfăşurată de Guvernul ungar şi de a constata dacă FIDESZ "corespunde valorilor democratice prevăzute de documentele oficiale ale Partidului Popular Europan", scrie Nepszava, citat de Rador.