Ankara confirmă că nava "Fatih" a început forajele de explorare a gazelor naturale în perimetrul Finiki 1 din estul Mediteranei (într-o zonă ce aparţine Zonei Economice Exclusive a Republicii Cipru, dar pe care Turcia o contestă, invocând, printre altele, drepturile Republicii Ciprului de Nord, recunoscută doar de Ankara, asupra platoului continental cipriot n.trad.), într-un moment în care se înteţesc mişcările pe scena geopolitică, iar UE se pregăteşte să transmită mesaje ferme Turciei, potrivit presei grecești, citată de Rador.

CipruFoto: Google Maps

Confirmarea a fost făcută pentru agenţia Anadolu de ministrul turc al energiei, Fatih Dönmez, care a precizat că forajul a ajuns la 3.000 de metri şi a anunţat că joi, Turcia va trimite în zonă şi o a doua navă de foraj, care va îşi va începe lucrările la începutul lunii iulie. "În acest moment (forajul) a depăşit 3.000 (de metri). Obiectivul este să ajungă la 5.000-5.500 de metri sub fundul mării. Avem circa 100-120 de zile de lucru. Până la sfârşitul lunii iulie ne vom îndeplini obiectivul", a declarat în acest sens Dönmez.

Ministrul turc a adăugat că deşi nu există o garanţie că vor fi găsite resurse naturale, Ankara îşi păstrează speranţa că va descoperi totuşi zăcăminte de hidrocarburi. În acelaşi timp el a afirmat că toate acţiunile au loc pe baza dreptului internaţional. Ministrul turc al energiei a spus că pentru stabilirea cu precizie a acestor perimetre au fost desfăşurate activităţi amănunţite, precizând că este o simplă operaţiune tehnologică. El a repetat că cele două nave de foraj sunt printre cele 15-16 din lume care au aceste calităţi şi a precizat că aceste operaţiuni se desfăşoară în mare măsură cu personal autohton (adică din rândul turco-ciprioţilor care ocupă partea de nord a Ciprului n.trad.) şi pe măsură ce aceste operaţiuni avansează, personalul autohton va creşte.

La sfârşit, Dönmez a mai spus că în acest moment nava de prospecţiuni Barbaros se află la sud de insula Cipru, continuându-şi activitatea de cercetare.

Tsipras doreşte condamnarea Turciei prin măsuri concrete

Premierul grec a avut o discuţie telefonică cu preşedintele Consiliului European, în umbra evoluţiilor din Mediterana de Est şi a amplificării acţiunilor provocatoare ale Turciei. Alexis Tsipras i-a cerut lui Donald Tusk ca Europa să condamne în mod deschis "acţiunile ilegale ale Turciei din Zona Economică Exclusivă a Ciprului", la apropiatul summit UE din 20-21 iunie. Premierul grec a subliniat că în plus, Consiliul European trebuie să analizeze măsuri concrete împotriva celor implicaţi în activităţile ilegale din platoul continental cipriot, în cazul în care Turcia persistă în încălcarea dreptului internaţional.

Anastasiades este optimist în privinţa răspunsului european

La rândul său, preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, şi-a exprimat optimismul că UE va transmite mesaje mai puternice Turciei. "Ceea ce pot spune este ceea ce avem ca obiectiv şi cred că după reuniunea celor şapte ţări membre din Sud, se conturează o atitudine fermă a UE" a subliniat Anastasiades în declaraţiile făcute la palatul prezidenţial, evitând însă să exprime o poziţie cu privire la informaţiile care spun că Ciprul şi-ar putea exercita dreptul de veto în cadrul UE, dacă susţinerea blocului comunitar faţă de Cipru nu va fi una fermă.

Anastasiades a cerut să i se permită să adopte "abordarea potrivită în funcţie de evoluţii" şi a subliniat că "nu se va reuşi ceea ce se urmăreşte doar prin declaraţii pe măsura retoricii turceşti".

La observaţia că regimul de ocupaţie din nordul Ciprului se află în deplină concordanţă cu Turcia în ceea ce priveşte modul de abordare a acestor evoluţii, preşedintele Anastasiades a răspuns prin întrebarea retorică "când nu a fost?".

UE pregăteşte declaraţii de avertisment

La nivel diplomatic, Grecia şi Cipru lucrează pe baza înţelegerii dintre Alexis Tsipras şi Nicos Anastasiades şi vor urmări să obţină un răspuns european cât mai dinamic la provocările Turciei. Atena şi Nicosia doresc ca UE să ameninţe chiar şi cu impunerea de sancţiuni împotriva Ankarei, dar, după cum dezvăluie agenţia Reuters, Uniunea se va limita la a formula un avertisment la adresa Turciei după încheierea summitului UE.

Surse diplomatice spun însă că Ciprul nu este mulţumit de o astfel de evoluţie şi că nu este exclusă posibilitatea de a-şi exercita dreptul de veto împotriva unor decizii în cadrul UE, dacă Uniunea nu va adopta o atitudine mai dură.

Mesaj dur din partea ambasadorului american la Atena

În cadrul acţiunii de predare a elicopterelor de tip Kiowa şi Chinook, pe care Statele Unite le oferă armatei elene, ambasadorul american la Atena, Geoffrey Pyatt, a transmis un mesaj Ankarei, cerându-i ca Turcia să înceteze acţiunile provocatoare şi să se întoarcă la dialog.