Procesul lui Edward Gallagher, subofițer în forțele speciale americane și decorat în mai multe rânduri, a început luni în fața unui tribunal militar din San Diego (California), unde va trebui să răspundă la mai multe crime de război, printre care uciderea cu lovituri de cuțit a unui prizonier adolescent, în cadrul misiunilor efectuate în Irak în 2017, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Edward Gallagher, 40 de ani, este acuzat de crimă cu premeditare, tentativă de crimă asupra a doi civili cu ajutorul puștii cu lunetă și obstrucționarea justiției.

Soldați aflați sub comanda sa în cadrul unei unități a celebrei "Navy SEALs", trupele de comando de elită ale marinei americane, îngroziți de acțiunile comandantului lor, au dat semnalul de alertă.

Faptele care îi sunt reproșate ar fi fost comise în 2017 la Mosul, în Irak, unde trupele americane acționau alături de forțele irakiene pentru a recuceri cartierele orașelor din mâinile combatanților grupării jihadiste Stat Islamic (SI).

Militarul, care riscă închisoarea pe viață dacă este declarat vinovat, neagă toate acuzațiile.

Avocații lui afirmă că militarul este victima unui complot al subordonaților săi.

Potrivit declarațiilor din cadrul unei audieri preliminare din noiembrie 2018, mai mulți membri au plutonului "Alpha" comandat de Gallagher au fost atât de bulversați de comportamentul său încât i-au alterat pușca de sniper pentru a fi mai puțin precisă și trăgeau focuri de armă pentru a alunga civilii înainte ca șeful lor să deschidă focul asupra acestora.

Comandantul s-ar fi lăudat cu numărul de oameni pe care i-a ucis, arată raportul de anchetă citat de New York Times.

În mai 2017, forțele irakiene au capturat un combatant al SI rănit, și care părea să aibă circa 15 ani.

Potrivit mărturiilor unor membri ai SEALs, în timp ce un medic îi acorda îngrijiri tânărului, Gallagher s-ar fi apropiat fără niciun cuvânt și l-a înjunghiat de mai multe ori în gât și în piept cu un cuțit de vânătoare.

Câteva minute mai târziu, Gallagher și ofițerul său comandant a adunat militarii prezenți pentru o ședință foto în apropiere de cadavru, prezentat ca un trofeu.

Pentru numeroși americani, însă, acuzatul este un erou de război și un grup de parlamentari a făcut lobby pentru eliberarea sa, campanie preluată de televiziunea Fox News.

Președintele Donald Trump s-a declarat el însuși foarte îngrijorat pentru anchetele împotriva lui Edward Gallagher și a altor soldați americani acuzați de crime de război și nu a exclus grațierea lor.

Procesul ar urma să dureze două - trei săptămâni.