Vaticanul a pornit oficial luni o dezbatere pentru a decide dacă va primi bărbați căsătoriți în cler, în zonele izolate amazoniene, unde preoții sunt atât de puțini încât catolicii pot aștepta săptămâni sau chiar luni pentru a participa la o slujbă, scrie AP News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Propunerea se află în documentul de lucru eliberat luni, pentru o întâlnire a episcopilor sud-americani care va avea loc în octombrie. În document este sugerat faptul că oficialii iau în considerare "posibilitatea hirotonisirii pentru bărbați mai în vârstă, preferabil localnici, respectați și acceptați de comunitățile din care fac parte, chiar dacă au familii stabile, în zonele izolate ale regiunii."

Ideea hirotonisiirii în cazurile "viri probati" - a bărbaților căsătoriți care și-au demonstrat virtutea - există de câteva decenii, ca soluție în cazurile în care numărul preoților se dovedește insuficient.

Episcopii brazilieni încearcă de mult timp să convingă biserica să accepte condiția viri probati în cazul zonelor izolate din Amazon, unde unele estimări arată că există un preot pentru fiecare 10.000 de catolici.

De asemenea, în document se cere ca sinodul să identifice "tipul de statut oficial bisericesc care poate fi conferit femeilor". Potrivit recomandărilor din document, femeilor ar trebuie să li se garanteze roluri de lideri în comunitate.

La întâlnirea din octombrie sunt așteptați episcopi din Bolivia, Brazilia, Columbia, Ecuador, Peru, Guyana Franceză, Guyana, Venezuala și Surinam.