În așteptarea solstițiului de vară în emisfera nordică, care va avea loc pe 21 iunie, insula norvegiană Sommarøy dorește să fie declarată prima zonă din lume care nu respectă niciun fus orar, scrie CNN.

SommarøyFoto: wikipedia

Pe "insula verii", la nord de Cercul polar arctic, soarele nu apune din 18 mai până pe 26 iulie.

"Este zi constant, iar noi ne trăim viața conform acestui lucru", spune localnicul Kjell Ove Hveding. "În mijlocul nopții, la ora 2, poți vedea copii care joacă fotbal, oameni vopsindu-și casele sau aranjând gazonul, adolescenți care merg să înoate".

Cei care locuiesc pe insulă au organizat o ședință la primărie pentru a semna o petiție prin care solicită insula să nu aibă oră locală, iar pe 13 iunie Hveding s-a întâlnit cu un membru din parlamentul norvegian pentru a-i prezenta propunerea.

"Pentru mulți dintre noi, documentul nu reprezintă decât o formalitate pentru o practică pe care o avem de generații", susține acesta. Localnicii speră să elimine orele tradiționale de program și să introducă felxibilitate în orarul școlilor și în programul de lucru al afacerilor.

Podul peste care vizitatorii trebuie să treacă pentru a ajunge pe insula de 300 este împodobit cu ceasuri, un simbol pentru locul pe care timpul l-a uitat.