Statele Unite vor trimite 1.000 de militari și alte resurse către Orientul Mijlociu pe fondul tensiunilor în creștere cu Iranul, a anunțat luni Pentagonul, potrivit Mediafax care citează CNN.

Armata americanaFoto: Wikimedia Commons - The U.S. Army

„Ca răspuns la o solicitare a Comandamentului Central al Statelor Unite pentru suplimentarea forțelor, cu recomandarea Statului Major General și după consultări cu Casa Albă, am autorizat suplimentarea cu aproximativ 1.000 de militari a forțelor din Orientul Mijlociu”, a anunțat secretarul american al Apărării, Patrick Shanahan într-un comunicat.

„Recentele atacuri iraniene confirmă informațiile pe care le-am primit referitoare la comportamentele ostile ale forțelor iraniene și grupurile aliate lor, care amenință personalul american și interesele Statelor Unite în regiune”, a mai spus Shanahan, care a adăugat că „Statele Unite nu își doresc un conflict cu Iranul”.

„Decizia de astăzi a fost luată cu scopul de a asigura siguranța și bunăstarea personalului nostru care lucrează în regiune și pentru a ne proteja interesele naționale. Vom continua să monitorizăm situația și vom face ajustările necesare în funcție de informațiile pe care le vom primi”, a mai spus secretarul.

Noile informații din partea Pentagonului vin în contextul în care Departamentul american de Stat a anunțat luni că secretarul de Stat Mike Pompeo va vizita marți centrul de comandă care supraveghează operațiunile militare din Orientul Mijlociu, aflat în Florida. Vizita lui Pompeo a fost anunțată după ce un oficial iranian de rang înalt a declarat că Statele Unite și Iranul se îndreaptă către „o confruntare care este foarte serioasă pentru toată lumea din regiune”.

Oficialii europeni fac apel la „maximă prudență” în acest caz.

La scurt timp după anunțul privind deplasarea lui Pompeo, Pentagonul a dat publicității un set de fotografii despre care susține că ilustrează mai multe nave iraniene care îndepărtează o bombă dintr-unul dintre petrolierele atacate pe 13 iunie în Golful Oman. Statele Unite atribuie responsabilitatea pentru acest atac Iranului, însă Teheranul a respins ferm aceste acuzații, citează Mediafax.