Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că vinovați pentru moartea fostului președinte egiptean, Mohamed Morsi, ar fi „tiranii” din Egipt, informează Mediafax citând AFP.

Recep ErdoganFoto: pixabay.com

„Istoria nu va uita niciodată tiranii care l-au condus către moarte, punându-l în închisoare şi ameninţând să-l execute”, a declarat Erdogan, un aliat apropiat al lui Morsi. El a mai declarat că Morsi este „un martir”.

Și emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani, a reacționat după moartea lui Morsi. „Am primit cu profundă durere vestea morții subite a fostului președinte, dr. Mohamed Morsi”, a postat acesta pe Twitter.

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a publicat un comunicat prin care a susținut că Morsi a murit „după o luptă intensă dusă în slujba Egiptului și a oamenilor săi, dar și pentru cauza palestiniană, în contextul luptei cu dușmanii sioniști”.

Tot luni, fiul lui Morsi, Abdullah Mohamed Morsi, a declarat pentru Reuters că autoritățile egiptene refuză să permită ca fostul președinte să fie îngropat în cimitirul familiei sale. El a mai declarat că familia nu știe unde se află trupul neînsuflețit al lui Morsi, iar singurul contact între familia fostului președinte și autoritățile egiptene a avut loc prin intermediul avocaților familiei.

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit luni, la vârsta de 67 de ani, într-o instanţă judiciară. Potrivit Televiziunii de stat din Egipt, citată de agenţia Reuters, Mohamed Morsi a leşinat în sala instanţei judiciare şi a murit în scurt timp.

Mohamed Morsi a fost preşedinte al Egiptului în perioada iunie 2012-iulie 2013, fiind înlăturat de la putere în cursul unei lovituri de stat militare şi succedat de generalul Abdel Fattah el-Sisi. Mohamed Morsi ispăşea deja o condamnare la şapte ani de închisoare pentru presupusa falsificare a dosarului de candidat în cursa prezidenţială din anul 2012.

Mohamed Morsi era vizat de numeroase alte acuzaţii, inclusiv instigare la reprimarea protestelor şi spionaj.