Duminică, Alternativa pentru Germania (AfD, extremă-dreaptă) nu a reuşit să obţină prima sa mare primărie, la Görlitz, în Saxonia. Aceasta a fost câştigată de candidatul CDU, partidul Angelei Merkel, scrie Le Point, citat de Rador. Un imigrant de 51 de ani a fost ales primar al unui oraș din estul Germaniei. Actori, regizori și alții care au participat la filmări în Görlitz au făcut apel la localnici pentru a vota împotriva candidatului AfD, scrie Rador care citează New York Times. "Görliwood" în rol de vedetă în drama politică a extremei dreapta din Germania, titrează Financial Times.

Octavian UrsuFoto: Facebook/ Octavian Ursu

Le Point: Extrema dreaptă eşuează în obţinerea primei sale primării

Duminică, Alternativa pentru Germania (AfD, extremă-dreaptă) nu a reuşit să obţină prima sa mare primărie, la Görlitz, în Saxonia. Aceasta a fost câştigată de candidatul CDU, partidul Angelei Merkel, scrie Le Point, citat de Rador.

Un eşec pentru Alternativa pentru Germania (AdD). Partidul de extremă dreaptă nu a reuşit să câștige o primă mare primărie în Görlitz, Saxonia, în cadrul unui scrutin considerat o repetiție înaintea alegerilor regionale-cheie din septembrie.

În această a doua rundă, candidatul AfD, Sebastian Wippel, a primit 44,9% din voturi, după Octavian Ursu, reprezentantul CDU al Angelei Merkel (55,1%) și susținut de restul clasei politice pentru pentru a bloca formaţiunea împotriva migranților care ar putea aspira să preia conducerea acestui oraș de 55.000 de locuitori.

Pentru una dintre figurile partidului de extremă-dreaptă, Alice Weidel, un astfel de punctaj rămâne un "succes imens", a scris ea pe Twitter.

De asemenea, secretarul general al CDU, Paul Ziemiak, a salutat un "mare succes".

Pentru că scrutinul de la Görlitz are valoare de test înainte de succesiunea unor scrutinuri de mare risc în mai multe landuri din est, incluzând Saxonia, pe 1 septembrie, unde extrema-dreaptă înregistrează cele mai bune scoruri. Deja, sondajele dau AfD în frunte, înaintea partidului CDU al d-nei Merkel și aliaților săi din SPD, o lovitură.

Prin urmare, aceste regiuni ar putea decide soarta coaliției, deja fragilă, a cancelarului și să ducă la sfârșitul prematur al lungii cariere a d-nei Merkel, dornică să rămână la cârmă până la sfârșitul legislaturii, în 2021.

Fiindcă SPD intenționează să anunțe în toamna aceasta dacă va părăsi sau nu guvernul, în special din cauza seriilor sale de eșecuri electorale. O nouă înfrângere la alegerile regionale ar putea fi prea mult.

Popularitatea sa a ajuns la cel mai scăzut nivel, cu 11% din intențiile de vot la nivel național, potrivit recentului sondaj Forsa pentru RTL, după Verzii, în plină ascensiune (27%), CDU, în scădere (24%) și AfD, 13%.

În Görlitz, candidatul AfD, un fost polițist de 36 de ani, adept al artelor marțiale, a condus prima rundă a alegerilor municipale la sfârșitul lunii mai cu 36,4%.

Concurentul său, ajuns pe locul doi, a contat pe sprijinul Verzilor, o forță în creștere în Germania: candidatul ecologist, Franziska Schubert, deși era în măsură să rămână la 27,9%, s-a retras, făcând apel la alegătorii săi să voteze "deschiderea către lume" a acestui oraș separat de Polonia prin râul Neisse.

Candidatul AfD a reacționat la înfrângerea sa, afirmând că "CDU a lucrat cu toată lumea, chiar și cu extremiștii de stânga" pentru a câștiga, referindu-se la frontul unic creat pentru a-l învinge.

Sebastian Wippel este unul dintre primii membri ai AfD, un partid care perturbă peisajul politic german, mai ales după deschiderea țării pentru sute de mii de migranți în 2015, decisă de Angela Merkel.

Urmând linia formaţiunii sale, el a pus accentul în timpul campaniei pe securitatea și lupta împotriva imigrației într-un oraș care concentrează toate relele din fosta Germanie de Est: îmbătrânirea populației, rata șomajului peste media națională, sentimentul de degradare.

Orașul, al cărui centru istoric în stil baroc a fost cruțat de bombardamente în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, are totuși multe atuuri care îl recomandă pentru turiști.

De asemenea, el a devenit locul preferat pentru turnarea unor filme, inclusiv pentru mari producții americane, cum ar fi "Grand Budapest Hotel" sau "Inglourious Basterds". George Clooney, Kate Winslet, Emma Thompson sau Jeff Goldblum au filmat cu toţii la "Görliwood".

Duminică, zeci de artiști, printre care şi Bernhard Schlink, autorul bestseller-ului "Cititorul", sau actorul Daniel Brühl, revelația filmului "Goodbye Lenin", au făcut apel ca oraşul să nu cadă pradă "urii".

O inițiativă a unor "oameni care nu trăiesc în Görlitz" şi care nu îl impresionează deloc pe Sebastian Wippel. (traducere Rador)

THE NEW YORK TIMES: Un candidat a pierdut alegerile din Germania în urma intervenției unor regizori de film

Un imigrant de 51 de ani a fost ales primar al unui oraș din estul Germaniei, învingându-l pe candidatul partidului de extrema dreaptă Alternativă pentru Germania (AfD) într-un al doilea tur de scrutin care a suscitat interes pe plan internațional.

Agenția de știri DPA a anunțat că Octavian Ursu, membru al partidului Uniunea Creștin Democrată al cancelarului Angela Merkel, emigrat din România în Germania în 1990, a primit 55,1% din voturi la alegerile de duminică din Görlitz. Rezultatele preliminare arată că adversarul lui, Sebastian Wippel, a obținut 44,9%.

Actori, regizori și alții care au participat la filmări în Görlitz au făcut apel la localnici pentru a vota împotriva candidatului AfD. „The Grand Budapest Hotel” și „Inglourious Basterds” se numără printre filmele turnate acolo.

Ei au semnat o scrisoare în care îndeamnă: „Nu cedați în fața urii și a dușmăniei, a discordiei și a excluderii.”

AfD a condamnat scrisoarea drept o interferență nedorită din exterior.

Financial Times: "Görliwood" în rol de vedetă în drama politică a extremei dreapta din Germania

​Octavian Ursu, un german de origine română, a câștigat duminică alegerile pentru Primăria oraşului Görlitz (landul Saxonia, estul țării), învingându-l pe candidatul extremei-drepte, anunță presa germană.

Octavian Ursu, candidatul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), l-a învins în turul doi de scrutin, desfășurat duminică, pe candidatul partidului Alternativa pentru Germania (AfD, de extremă dreapta), fostul poliţist Sebastian Wippel.