Iran a aunțat luni că rezervele sale de uraniu vor depăși, pe 27 iunie, limitele impuse de acordul internațional cu privire la programul său nuclear încheiat în 2015 la Viena, crescând tensiunea după retragerea Statelor Unite din acest pact, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rezultator intenselor eforturi dimplomatice dintre Iran și Grupul celor Șase (Germania, China, Statele Unite, Franța, Regatul Unit, Rusia), Acordul de la Viena vizează limitarea în mod drastic a programului nuclear al Republicii islamice în schimbul ridicării unor sancțiuni economice internaționale împotriva acestei țări.

Dar SUA s-a retras unilateral din pact în mai 2018 și a reinstalat sancțiuni împotriva Teheranului.

Până acum , Agenția Internațională pentru Energie Atomică a certificat că Iran se comportă potrivit angajamentelor făcute la Viena.

”Numărătoarea inversă pentru depășirea rezervei de 300 de kilograme de uraniu îmbogățit a început și în zece zile, adică pe 27 iunie, vom depăși această limită”, a spus Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al Organizației Iraniene pentru Energie Atomică.

Anunțul vine într-un context de mari tensiuni între Iran și Statele Unite, care și-a întărit prezența militară în Orientul Mijlociu în fața unei presupuse ”amenințări iraniene”, acuzând Teheranul că este responsabil pentru recentele atacuri asupra petrolierelor din Golf, pe care Teheranul le neagă.

La un an de la retragerea Statelor Unite din acordul de la Viena, Iranul a anunțat pe 8 mai că nu se mai simte legat de limitele impuse de acest text cu privire la rezervele sale de uraniu îmbogățit (UF6) de 300 de kilograme.