​Germania, Franţa şi Spania au semnat luni un acord pentru construirea noului avion de luptă european al viitorului, prevăzut să devină operaţional în 2040, scrie Euronews.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acordul-cadru a fost semnat de către miniștrii Apărării din Germania, Franţa şi Spania, în prezența președintelui francez Emmanuel Macron, la salonul aeronautic deschis la Le Bourget, lângă Paris. Tot acolo a fost dezvelită o machetă a avionului aflat în centrul proiectului unui sistem de luptă aerian al viitorului (SCAF), care cuprinde un avion de luptă de nouă generaţie, precum şi un sistem integrat de control al dronelor şi sateliţilor și vizează înlocuirea actualelor avioane Rafale şi Eurofighter, la orizontul anului 2040.

În iulie 2017, cancelarul Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au convenit asupra dezvoltării sistemului de luptă, iar doi vechi rivali, constructorii Airbus și Dassault Aviation, sunt pregătiți să construiască avionul de luptă, în timp ce Safran din Franța și MTU din Germania vor dezvolta în comun motorul noului avion. Guvernele francez și german se așteaptă să investească inițial 4 miliarde de euro în avionul de luptă până în 2025, iar Franța, liderul proiectului, contribuie cu 2,5 miliarde de euro, potrivit ministerului francez al apărării.

Spre deosebire de Eurofighter, noul avion de luptă va include, de asemenea, o serie de arme asociate, rachete de croazieră, sateliți și stații de sol.

Parisul și Berlinul doresc ca primul zbor al prototipului să aibă loc în jurul anului 2026, iar noul avion de luptă să devină funcțional în 2040.

"În 2040, forțele armate franceze vor fi echipate cu o aeronavă de luptă, construită între europeni, pentru a face față luptelor de mâine. Acest lucru este istoric și acesta este doar începutul", a declarat ministrul francez al apărării, Florence Parly, după semnarea acordului.

Semnarea acordului de luni marchează intrarea oficială a Spaniei în acest proiect, care ar putea fi un măr al discordiei între Uniunea Europeană şi SUA, preocupate să îşi vândă în Europa echipamentele militare.