Guvernul american și-a multiplicat intruziunile informatice în rețeaua electrică pentru a avertiza Rusia, suspectată că ar face același lucru în Statele Unite, și pentru a pregăti un eventual atac cibernetic în caz de conflict major între cele două țări, a scris New York Times, potrivit AFP. Președintele Donald Trump a acuzat New York Times de comiterea unui ”act virtual de trădare”, publicând asemenea informații. Totodată, Kremlinul a spus luni că informația este îngrijorătoarea și că introducerea implanturilor potențial distrugătoare în grila electrică a Rusiei arată că un război cibernetic a este posibil în teorie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unor oficiali americani citați de ziar, Trump nu a fost pus la curent cu privire la aceste operațiuni. Pentagonul și serviciile secrete ezită să îl informeze pe președinte de operațiunile în curs împotriva Rusiei ”de teama unei reacții, confruntându-se cu posibilitatea ca acesta să anuleze sau să discute cu responsabili străini, cum în 2017 acesta a menționat o operațiune sensibilă în Surua în fața ministrului rus al Afacerilor Externe”, explică New York Times.

Trump a reacționat sâmbătă spunând că ceea ce raportează New York Times este fals, cotidianul din New York fiinf ”corupt”, iar jurnaiștii ”inamicii ai poporului”.

Kremlinul a declarat luni că știrea din ziarul New York Times, citând surse spunând că Statele Unite au introdus implanturi potențial distrugătoare în grila electrică a Rusiei, arată că un război cibernetic este posibil în teorie, relatează Reuters.

"... Fără îndoială, această informație arată posibilitatea ipotetică ... toate semnele de război cibernetic și acțiuni militare cibernetice împotriva Federației Ruse", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlin, Dmitri Peskov.

Peskov a spus că anumite părți strategice ale economiei rusești au suferit de mai multe ori atacuri cibernetice străine în trecut și că autoritățile au lucrat în mod constant pentru a încerca să mențină economia.