Ambasadoarea Republicii Moldova în SUA, Cristina Bălan, a anunțat pe Facebook că și-a dat demisia, după ce vineri Partidul Democrat din Republica Moldova, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, a decis să cedeze puterea Guvernului învestit de majoritatea ACUM - PSRM și condus de Maia Sandu.

Cristina BalanFoto: pdm.md

”Guvernul condus de Partidul Democrat a demisionat vinerea trecută. Eram în drum spre Moldova, pentru concediul meu anual planificat. Fiind numită pe criterii politice, demisionez şi eu din poziţia mea de ambasador al Moldovei în Statele Unite. A fost o onoare să reprezint guvernul Filip şi mi-aş dori ca noua echipă să preia toate cele bune”, a scris Balan duminică seară pe Facebook.

Cristina Balan a fost vicepreședintă a PD și director general al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, fondată de Vladimir Plahotniuc.

RISE Moldova a scris că Balan a reprezentat în 2008 și compania cipriotă Daranian Holdings Ltd., care a cumpărat Complexul hotelier ”Codru” cu 50,3 milioane de lei, proprietate, care ulterior a fost transferată către Finpar Invest SRL, controlată de Plahotniuc.

Totodată, în mai multe tranzacții, vicepreședinta PD a reprezentat Power Investment LLC, unul dintre offshore-urile care până la sfârșitul anului 2010 au controlat Finpar Invest, scrie Jurnal.md.

Reprezentanții Partidului Democrat au anunțat vineri seară retragerea de la guvernare, prin demisia miniștrilor Cabinetului condus de Pavel Filip.