Revolverul marca Lefaucheux pe care Vincent Van Gogh l-ar fi folosit pentru a-și pune capăt zilelor în 27 iulie 1890 la Auvers-sur-Oise va fi scos la licitație miercuri, la Paris, la Hôtel Drouot, scrie AFP.

Vincent van GoghFoto: Wikipedia

Licitația armei de calibru 7 mm va fi organizată de casa AuctionArt - Rémy Le Fur. Prețul este estimat între 40.000 și 60.000 de euro.

După un sejur de doi ani în Midi, Vincent Van Gogh s-a stabilit în 20 mai 1890 la Auvers-sur-Oise, pe cheltuiala fratelui său Théo. Doctorul Paul Gachet, un prieten al pictorilor impresioniști, veghea atunci asupra artistului olandez, care suferea de frecvente crize psihologice. Van Gogh se afla atunci la apogeul artei sale, pictând mai mult de un tablou pe zi.

Potrivit versiunii general acceptate, duminică, 27 iulie 1890, pictorul s-a dus pe un câmp din apropiere și și-a tras un glonț în piept, cu un revolver împrumutat de la gazda sa. Pistolul i-a scăpat din mâini și a leșinat. S-a trezit la căderea nopții, rănit, și s-a dus în camera pe care o avea închiriată, la pensiunea Ravoux. În ciuda îngrijirilor doctorului Gachet, Vincent Van Gogh moare după două zile de agonie.

Arma prezentată la Drouot a fost găsită în anii 1960 de un cultivator pe câmp și a fost predată părinților actualului proprietar al pensiunii Ravoux. Foarte avariat, pistolul a fost expus de muzeul Van Gogh din Amsterdam în 2016.

Potrivit Auction Art, analiza armei arată că a rămas îngropată în pământ o perioadă lungă de timp, care ar putea coincide cu anul 1890.

În 2011, cercetători americani au susținut teza că Vincent Van Gogh nu s-ar fi sinucis, ci ar fi fost lovit din greșeală de un glonț tras de niște tineri care se jucau cu o armă.