Aproape 50 de milioane de persoane din Argentina și Uruguay au fost private de curent electric duminică timp de mai multe ore, în urma unei defecțiuni de natură încă necunoscută în rețeaua argentiniană, scrie AFP.

Pana de curent in ArgentinaFoto: Captura YouTube

Duminică seara, toate locuințele afectate din cele două țări sud-americane aveau din nou acces la electricitate.

Duminică, la 07,07 (10,07 GMT), "o întrerupere de energie electrică s-a produs în toată țara, din cauza unei defecțiuni a sistemului de distribuție a cărei cauză nu o putem preciza", a declarat președintele argentinian de centru-dreapta Mauricio Macri.

Întrebat într-o conferință de presă despre eventualitatea unui atac cibernetic, secretarul argentinian pentru Energie, Gustavo Lopetegui, a răspuns: "Nu îndepărtăm nicio ipoteză, dar nu privilegiem un atac cibernetic".

Incidentul a intervenit pe fondul unei cereri neobișnuit de mare de electricitate. Secretarul argentinian pentru Energie a anunțat inițial că "sistemul argentinian de interconexiune (SADI) a suferit o oprire totală care s-a tradus printr-o pană masivă de electricitate în toată țara, care a afectat și Uruguayul".

Regiuni din Paraguay, Brazilia și Chile, la granița cu Argentina, au fost și ele afectate.

Funcționând independent de rețeaua argentiniană, provincia Țara de Foc, la capătul sudic al continentului american, nu a fost afectată.

Ziarul Clarin a vorbit despre o "alertă" înaintea defecțiunii, respectiv o reducere de tensiune între centralele electrice din Yacyreta și Salto Grande. Defecțiunea din acest sector a provocat ieșirea din funcțiune a întregii rețele electrice din Argentina.

"Nu a existat nicio alertă", a reacționat Lopetegui. "Nu avem informații legate de motivele defecțiunii. Nu știm de ce s-a produs acest eveniment extraordinar. Dacă există vinovați, vor fi sancțiuni".

Centrala Yacyreta, baraj hidroelectric la granița cu Paraguay, este un centru nevralgic al distribuției de electricitate în Argentina, de care este legat barajul uruguayano-argentinian Salto Grande.

Spitalele și clinicile au funcționat grație generatoarelor. "Singurul inconvenient, lifturile. Nu a mers niciunul, dar toate serviciile au funcționat fără probleme", mărturisea duminică dimineața un infirmier de la spitalul Fernandez.

Pana de curent a afectat scrutinele din provinciile argentiniene San Luis, Santa Fe și Formosa, unde alegătorii au votat la lumina lumânărilor sau a telefoanelor mobile.

Este pentru prima oară când Argentina este privată la acest nivel de curent electric. De obicei, întreruperi temporare au loc în timpul verii australe, în special în decembrie, perioadă de cerere puternică din cauza recursului masiv la climatizare, când temperaturile depășesc 40 de grade.