Adunarea națională din Quebec a adoptat duminică două proiecte controversate de lege, susținute de noul guvern centrist: unul dintre ele prevede interzicerea însemnelor religioase pentru o serie de funcționari, iar celălalt reformează sistemul de imigrație, care se va baza de acum pe necesitățile de forță de muncă ale provinciei francofone, scrie AFP.

Quebec, fara simboluri religioase in sectorul publicFoto: Captura YouTube

Duminică, la finalul serii, după o zi de dezbateri aprinse, deputații din provincia francofonă au adoptat textul privind laicitatea statului care prevede interzicerea însemnelor religioase pentru mai multe categorii de funcționari care exercită poziții de autoritate, precum polițiști, judecători, avocați, gardieni și profesori.

Legea se va aplica doar persoanelor nou angajate.

Acest proiect a fostul unul dintre principalele angajamente de campanie ale premierului François Legault, al cărui partid, Coalition Avenir Québec (CAQ, centru-dreapta), este majoritar în Adunarea provinciei. Partidul se află la antipod față de pozițiile multi-culturaliste apărate de premierul liberal al Canadei Justin Trudeau.

Duminică, în jurul orei 4,00 (08,00 GMT), după o ședință maraton de 19 ore, aleșii locali au aprobat și un proiect de lege privind imigrația, care va antrena în special abandonarea a 18.000 de dosare de candidatură aflate în așteptare.

Proiect "inuman"

Textul prevede reformarea procesului de selecționare a candidaților, care se va baza de acum pe adecvarea competențelor profesionale cu necesitățile de forță de muncă din Quebec.

Legea va antrena anularea a 18.000 de dosare de candidatură, care afectează în total circa 50.000 de persoane. Aceste dosare au fost depuse pe vechiul sistem, bazat pe principiul primul venit - primul servit.

Acești candidați la imigrație vor trebui să depună o nouă cerere, în cadrul noului sistem. Guvernul a promis că intervalul de evaluare a dosarelor pentru muncitorii calificați se va reduce de la 36 la 6 luni grație acestei reforme.

Opoziția a denunțat un proiect de lege "inuman" și a acuzat "incapacitatea" guvernului de a justifica abandonarea celor 18.000 de dosare.

Partidul lui Legault a ajuns la putere în octombrie cu promisiunea de a reduce cu peste 20% numărul imigranților și refugiaților care ajung în fiecare an în Quebec.