În faţa numeroaselor dispute cu Rusia, preşedintele german Frank Walter Steinmeier a sfătuit ţările Europei să fie mai reţinute şi să păstreze distanţa în relaţia cu Moscova, transmite luni dpa citat de Agerpres.

Frank-Walter SteinmeierFoto: Arhiva personala

Speranţele unui parteneriat cuprinzător şi tot mai integrat nu au fost îndeplinite şi la ora actuală de ambele părţi predomină "o dezamăgire profundă", a declarat duminică Steinmeier, într-un discurs pronunţat în cadrul conferinţei de la Kulturanta.

Kulturanta este reşedinţa de vară a preşedintelui finlandez, situată la aproximativ 20 km est de Turku.

La conferinţa consacrată politicii externe şi de securitate din Finlanda, organizată pe parcursul a două zile, participă anul acesta aproximativ 100 de invitaţi.

Referitor la relaţia Europei cu Rusia, preşedintele Germaniei a susţinut următoarele puncte de vedere:

"O relaţie mai obiectivă, una care să fie mai puţin împovărată de aşteptările unei schimbări, ar putea fi un lucru bun.

Însă o relaţie mai reţinută şi mai distantă presupune şi riscuri.

Iar conflictul în desfăşurare din estul Ucrainei continuă să cântărească greu asupra relaţiilor, aşa cum o face şi anexarea Crimeii".

Steinmeier a vorbit despre ceea ce consideră a fi o "nouă abordare conceptuală" în privinţa Rusiei: "Nu cred că poate exista pe viitor ceva similar unei 'stări de normalitate (business as usual)' cu Rusia".

În consecinţă, consideră şeful statului german, Europa nu ar trebui să privească în tăcere cum libertatea de exprimare este din ce în ce mai limitată în Rusia.

Arestarea recentă şi eliberarea ulterioară a ziaristului de investigaţie Ivan Golunov au demonstrat încă o dată necesitatea vigilenţei şi a manifestării unei solidarităţi practice.

"Dar, în numele intereselor unui parteneriat mai funcţional, ar trebui să fim mai conştienţi de faptul că propria noastră capacitate de a schimba Rusia este limitată", a opinat preşedintele Germaniei.