Pentagonul a acuzat duminică Iranul că a tras, pe 13 iunie, o rachetă asupra unei drone americane aflată în zbor în apropierea unuia din cele două tancuri petroliere atacate joi în Golful Oman, informează Reuters preluat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentagonul a mai declarat că miliţiile Houthi au doborât pe 6 iunie o dronă americană Reaper ce zbura la altitudine mare deasupra teritoriului statului Yemen şi a acuzat un "sprijin iranian" pentru acest atac care şi-a atins ţinta.

Acuzaţiile riscă să intensifice tensiunile dintre SUA şi Iran şi să crească posibilitatea ca preşedintele Trump să ordone trimiterea de forţe militare suplimentare în Orientul Mijlociu sau să adopte alte măsuri pentru a pedepsi Teheranul în cadrul campaniei pe care acesta a denumit-o "presiune maximă".

Locotenent-colonelul Earl Brown, un purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA, a afirmat că, potrivit concluziei unei evaluări a serviciilor de informaţii americane, "o rachetă iraniană modificată SA-7 sol-aer a încercat să doboare o dronă americană MQ-9 deasupra Golfului Oman pentru a întrerupe supravegherea" uneia din cele două nave petroliere avariate.

Racheta a ratat ţinta la o distanţă apreciabilă, a menţionat Brown, fără a aduce dovezi în sprijinul acuzaţiei şi fără a explicat de ce Pentagonul a aşteptat 3 zile pentru a o face publică.

În privinţa celui de-al doilea incident, Brown a susţinut că o dronă MQ-9 Reaper a fost doborâtă deasupra Yemenului "de ceea ce evaluăm a fi o rachetă sol-aer SA-6", aparţinând rebelilor Houthi. A adăugat că altitudinea la care a avut loc atacul indică o îmbunătăţirea a capabilităţii militare a miliţiilor Houthi care, "în evaluarea noastră, a fost posibilă cu sprijinul Iranului". Oficialul Pentagonului nu a furnizat dovezi nici pentru acest caz.

Oficiali americani au informat recent despre aceste atacuri, dar declaraţia Comandamentului Central de duminică este primul act public care acuză Iranul ca sursă a lor.