Nu în fiecare zi se întâmplă ca vedetele de la Hollywood să intervină în alegerile dintr-un orăşel german. Dar Hollywood-ul are un interes special pentru Görlitz scrie Financial Times preluat de Rador.

Octavian UrsuFoto: octavian-ursu.de

Aici au fost turnate atât de multe filme de notorietate, încât oraşul este botezat 'Görliwood'. Frontispiciile sale în stil art nouveau şi clădirile sale în stil baroc, frumos conservate, au servit drept amplasament pentru tot felul de pelicule, de la 'The Grand Budapest Hotel' al lui Wes Anderson, până la "The Monuments Men", cu George Clooney.

Acum s-ar putea ca Görlitz să facă titluri de presă de prima pagină în alt fel. Duminică ar putea alege primul primar din Germania din partea formaţiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania, potenţială piatră de hotar în evoluţia AfD de la mişcare marginală de protest la partid politic serios.

Unii producători şi regizori de film care au lucrat în Görlitz sunt îngroziţi de această perspectivă, temându-se că ar putea ştirbi renumele oraşului de gazdă primitoare - şi au emis un apel public la oprirea unei victorii a AfD.

"Vă rugăm votaţi cu înţelepciune!", se arată în scrisoarea deschisă semnată de regizorul englez Stephen Daldry, de autorul "The Reder" Bernhard Schlinck, şi de actorii Brigitte Broch şi Daniel Brühl, între alţii. "Nu cedaţi în faţa urii şi duşmăniei, a discordiei şi excluziunii... Nu vă trădaţi convingerile imediat ce cineva pretinde că poate rezolva problemele în locul dvs."

Până acum, apelul pare a fi fost ignorat. "Este ridicol", a spus pensionara Beate, la un stand AfD din centrul oraşului Görlitz. "Nu va face decât să li se întoarcă lor împotrivă. Oamenilor nu le plac astfel de campanii de incitare împotriva AfD."

Candidatul AfD este Sebastian Wippel, poliţist de 36 de ani care reprezintă deja partidul în Parlamentul regional al Saxoniei. El a câştigat primul tur al alegerilor, din mai, cu 36% şi are mari şanse să învingă în al doilea tur, duminică.

"Primul tur a arătat că 60% din alegători vor schimbarea şi noi suntem adevărata alternativă", spune dl Wippel. Alegătorii par impresionaţi de emfaza pe care o pune pe lege şi ordine: o dată a făcut campanie cu sloganul "Frontiere sigure în loc de criminalitate fără frontiere".

"Görlitz are o problemă cu infracţionalitatea şi poate că avem nevoie de un poliţist pentru a o rezolva", spune Benjamin Kornblum, proprietarul unui restaurant local. "Guvernul a redus efectivele poliţiştilor ani la rând şi este necesar să inversăm această tendinţă."

Deşi statisticile arată un declin al ratei generale a criminalităţii, unii localnici nu sunt convinşi. Görlitz este cel mai estic oraş din Germania, aflându-se la frontiera cu Polonia, şi întrucât controalele la graniţă au fost anulate după aderarea Poloniei la UE, infracţionalitatea transfrontalieră a devenit o problemă persistentă.

Dl Wippel a făcut apel la verificări aleatorii la graniţă. "Eu cred că ar trebui să avem dreptul de a-i controla pe cei care vin şi care ies din Germania, în pofida Schengen", a spus el.

Alţii sunt atraşi de retorica antiislam a AfD şi de poziţia sa intransigentă faţă de imigraţie. Dl Wippel şi-a câştigat notorietatea trimiţându-le refugiaţilor cărţi poştale în arabă cu textul: "Patria voastră vă duce dorul". "Ideea a fost că voi ne sunteţi oaspeţi şi ar trebui să vă duceţi acasă când războiul se termină pentru a vă reconstrui ţara", a spus el.

Mesajul a avut ecou printre unii localnici, chiar şi cei care nu sunt de etnie germană. "Refugiaţii care au venit aici în 2015 nu muncesc, primesc beneficii şi fac într-una copii", a spus Sukdev, comerciant venit din India care a spus că va vota pentru AfD.

Adversarul dlui Wippel este Octavian Ursu de la CDU, partidul Angelei Merkel. El a câştigat 30% din voturi în primul tur şi s-a poziţionat ca un moderat, plasându-se pe linia de centru între idealismul verzilor şi extremismul AfD.

"Ceea ce nu ne trebuie sunt interdicţiile pentru maşini diesel, cum vor Verzii, şi închiderea graniţelor şi ieşirea germanilor din UE, cum cere AfD", a spus trompetistul de profesie la un recent eveniment electoral al CDU.

Dl Ursu, care s-a născut în România şi a venit în Germania în 1989 pentru a studia muzica, vrea să transforme Görlitz într-o "viitoare regiune" având drept "model de afaceri inovaţia".

În vreme ce sloganul electoral al dlui Wippel este "Viaţa este mai bună cu frontiere", dl Ursu caracterizează Görlitz ca fiind un oraş deschis lumii: este amplasat pe vechea Via Regia care făcea legătura între marile oraşe comerciale ale Europei, ca Leipzig, Frankfurt, Kiev şi Paris, în Evul Mediu.

Dar şi el pune accentul pe lege şi ordine, promiţând de exemplu să instaleze mai multe camere CCTV în locuri publice. El este beneficiarul unei mişcări "stop-Wippel": după primul tur al alegerilor, toate celelalte partide şi-au chemat susţinătorii să voteze pentru candidatul CDU. Ele s-au angajat totodată să nu coopereze cu gruparea AfD în Consiliul orăşenesc, în pofida faptului că după alegerile din mai, aceasta este facţiunea cea mai puternică, cu 13 consilieri din 38.

"Wippel nu va putea înfăptui nimic, nici dacă câştigă", a spus Harry, pensionar care îşi făcea cumpărăturile dintr-o piaţă locală. "Consiliul va fi un circ în măsură chiar mai mare decât este astăzi".