Şeful Guvernului de uniune naţionale (GNA), singura autoritate legitimă recunoscută de Naţiunile Unite în Libia, a anunţat duminică o iniţiativă politică ce prevede în special alegeri până la sfârşitul anului, pentru a scoate ţara dintr-o criză profundă prelungită, informează AFP citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fayez al-Sarraj, care conduce un guvern cu sediul la Tripoli, a spus de asemenea că ofensiva lansată în urmă cu mai mult de două luni de forţele liderului din estul Libiei, mareşalul Khalifa Haftar, pentru a ocupa capitala este sortită eşecului.

"Pornind de la responsabilitatea mea naţională şi în ciuda ofensivei brutale pe care continuăm să o respingem şi să o învingem, prezint astăzi o iniţiativă politică pentru a ieşi din criză", a spus Fayez al-Sarraj, în timpul unei alocuţiuni difuzate de postul de televiziune 'Libya al-Wataniya' cu sediul la Tripoli.

"În coordonare cu Misiunea ONU de Susţinere în Libia" (UNSMIL), Sarraj a propus organizarea unui "forum libian" pentru a reuni "forţele naţionale influente pe plan politic şi social şi pe adepţii unei soluţii paşnice şi democratice".

Iniţiativa prevede de asemenea organizarea simultană "de alegeri prezidenţiale şi legislative până la sfârşitul lui 2019", fără a anunţa un calendar.

După mai mult de două luni de ofensivă pentru ocuparea capitalei Tripoli, forţele "Armatei Naţionale Libiene" (ANL), autoproclamată, a mareşalului Haftar, sunt în continuare blocate la porţile oraşului Tripoli, iar poziţiile sunt îngheţate.

"Minciuna reprezentată de armata sa a fost demascată, precum şi cea a intrării sale triumfale la Tripoli, pe care a prezentat-o ca o promenadă de două zile", a adăugat el.

"Suntem încrezători că forţele noastre sunt capabile să respingă agresorul şi să îl trimită înapoi de unde a venit. Victoria este aliatul nostru datorită lui Dumnezeu", a spus el.

Cele două tabere au refuzat până acum să negocieze un armistiţiu.

GNA cere retragerea forţelor mareşalului Haftar spre poziţiile lor iniţiale, în sudul şi estul ţării.

Sarraj îl acuză pe mareşalul Haftar că încearcă "să submineze procesul democratic (...) şi să restabilească un regim totalitar, al unui singur individ şi al unei singure familii".

Mareşalul Haftar afirmă la rândul său că se luptă cu "terorişti" şi refuză să facă un pas înapoi, ceea ce ar însemna un înfrângere pentru el şi pentru aliaţii săi.

Luptele au făcut de la 4 aprilie peste 653 de morţi, dintre care 41 de civili, precum şi peste 3.500 de răniţi, dintre care o sută de civili, conform ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Şi, conform cifrelor ONU, 94.000 de persoane au fost deplasate în zone de luptă.