Președintele Parlamentului iranian a insinuat că Statele Unite se află în spatele atacurilor "suspecte" care au vizat joi două nave în marea Oman, în regiunea Golfului, potrivit agenției oficiale iraniene Irna, preluată de AFP.

Petrolier atacat cu mineFoto: US Army

"Se pare că acțiunile suspecte asupra petrolierelor în marea Oman completează sancțiunile economice [americane împotriva Iranului] deoarece [Statele Unite] nu au ajuns la niciun rezultat cu aceste sancțiuni", a declarat Ali Larijani, într-un discurs în Madjles (Parlament).

Potrivit presei iraniene, Larijani a susținut această insinuare afirmând că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite "vizau propriile vapoare în apropierea teritoriului japonez pentru a-și putea justifica ulterior ostilitatea" față de Tokyo, care era aliat cu regimul nazist al lui Hitler.

Țară non-beligerantă la începutul conflictului mondial, Statele Unite au intrat în război după raidul aviației japoneze împotriva bazei american Pearl Harbor din Hawaii, în oceanul Pacific, din 8 decembrie 1941.

O navă japoneză și una a companiei Frontline au fost afectate joi de explozii de origine necunoscută în timp ce se îndreptau spre extremul orient.

Încă de joi, Washingtonul a acuzat Teheranul că este responsabil de aceste atacuri, care au avut loc în condițiile în care premierul nipon Abe se afla în Iran. Teheranul neagă orice implicare.

Joi, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a considerat foarte suspectă coincidența între atacurile asupra navelor și vizita lui Abe la Teheran, prima a unui premier japonez în Iran după 1978.