Peste o mie de "veste galbene" s-au adunat sâmbătă la Toulouse, în sud-vestul Franței, dar au fost rapid dispersate cu gaze lacrimogene de forțele de ordine, la puțin timp după plecarea cortegiului, scrie AFP.

Veste galbene, dispersate la ToulouseFoto: Captura YouTube

Ca și la Montpellier (sud) săptămâna trecută, un apel a fost lansat pe rețelele sociale pentru a face din Toulouse "capitala" națională a mișcării, pentru a 31-a sâmbătă consecutiv de proteste.

Lansată în 17 noiembrie ca reacție la politica socială și fiscală a lui Emmanuel Macron, această mișcare de frondă populară, marcată de incidente uneori violente, s-a stins progresiv, cu o mobilizare în scădere în ultimele luni.

În această sâmbătă, în câteva secunde, sub un nor dens de gaze lacrimogene, cortegiul s-a dispersat.

"Avansam veseli, cântam, și dintr-o dată zeci de polițiști s-au năpustit spre noi, smulgând banderolele și lovind manifestanții din fruntea cortegiului", a declarat Bastien, cu ochii roșii de la gaze.

Trecători, printre care familii cu copii, au fugit pentru a se refugia în centrele comerciale din zonă.

Mireille și soțul său, ambii pensionari și "veste galbene" din prima clipă, se declară șocați. "Ce vor de la noi? De ce atâta violență?", s-a întrebat femeia de 70 de ani.