Judecătorii Curții Constituționale din Republica Moldova au anunțat, sâmbătă, într-o reuniune extraordinară, că au anulat hotărârile luate weekendul trecut contra noii majorități politice din Republica Moldova.

Curtea Constitutionala a R. MoldovaFoto: constcourt.md

UPDATE 14.19 Într-o scurtă ședință publică, judecătorii Curții Constituționale au anunțat că au anulat definitiv deciziile de săptămâna trecută:

”În numele Republicii Moldova (…) s-a admis revizuirea hotărârilor Curții Constituționale din perioada 7-9 iunie. Prezenta hotărâre este definitivă. În scurt timp va fi comunicat, pe site-ul CCM, un comunicat în acest sens”, a anunțat președintele CCM.

Cum justifică Curtea Constituțională schimbarea de atitudine:

”La baza anulării a stat situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova.

Hotărârea Curții din 15 iunie 2019 se dorește a fi o sursă a păcii sociale, a menținerii statului de drept, a democrației, precum și a garantării unui cadru adecvat de protecție a drepturilor omului prin combaterea unei instabilități politice de anvergură.

Prin anularea actelor Curții din perioada 7-9 iunie, Parlamentul condus de dna Zinaida Greceanîi dobândește, ope constitutionis, calitatea de Parlament constituțional, fiind revigorate actele normative adoptate de acesta până acum, precum și actele adoptate de Guvernul Republicii Moldova condus de dna Maia Sandu.”

Reacția lui Dodon:

-------------------

Anunțul de sâmbătă vine la scurt timp după ce președintele Dodon le-a cerut să schimbe deciziile date recent, amenințănd că, în caz contrar, va numi alți judecători la CCM.

Este de notorietate peste Prut că judecătorii Curții Constituționale sunt sub influența oligarhului Vladimir Plahotniuc. De altfel, organizația Free Moldova a făcut apel la jurnaliști ca, atunci când scriu de CCM, să se refere la 'Curtea Constituțională, instituție temporar capturată de PD'.

Vinerea trecută, brusc, CCM a anunțat că termenul pentru realizarea unei coaliții de guvernare a trecut și Parlamentul trebuie dizolvat, apoi, în următoarele zile, a declarat neconstituționale toate deciziile luate de noua majoritate parlamentară, inclusiv numirea guvernului Maia Sandu. CCM a insistat în mai multe rânduri - la fel și Partidul Democrat și Pavel Filip - că deciziile Curții Constituționale sunt definitive și trebuie respectate.

Într-un comunicat de acum câteva zile, CCM a transmis că ”regretă atacurile vehemente la adresa sa și condamnă presiunile politice la care este supusă”, subliniind că ”Ea, Curtea Constituţională, este singura autoritate independentă de orice altă autoritate, care se supune numai Constituţiei.”