Executivul din Hong Kong a suspendat, sâmbătă, proiectul de lege privind extrădarea suspecţilor către China continentală, după aproape o săptămână de manifestaţii de stradă care au degenerat în violenţe în ultimele zile, transmit dpa şi AFP, citate de Agerpres.

Proteste în Hong KongFoto: Captura YouTube

Şefa executivului local, Carrie Lam, a făcut un anunţ în această privinţă sâmbătă, cu o zi înaintea unui marş de protest care se anunţă unul de amploare, după ce duminica trecută au ieşit pe străzile din Hong Kong aproximativ 1 milion de persoane.

Metropola Hong Kong a cunoscut miercuri cele mai grave violenţe politice de după retrocedarea sa către China, în 1997. Zeci de mii de protestatari au fost dispersaţi cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene.

Opoziţia faţă de proiectul de lege reuneşte avocaţi, asociaţii juridice influente, camere de comerţ, jurnalişti, militanţi şi diplomaţi occidentali.

Presiunile diplomatice sunt în creştere după ce lideri precum premierul britanic Theresa May şi preşedintele american Donald Trump au reacţionat faţă de evenimentele din Hong Kong.

La rândul său, Uniunea Europeană s-a declarat îngrijorată de proiectul de reformă privind extrădarea din Hong Kong şi a cerut o consultare publică pe acest subiect.