Cei doi candidaţi aflaţi pe primul loc în sondajele cu privire la învestitura democrată pentru prezidenţialele americane, Joe Biden şi Bernie Sanders, se vor înfrunta pe acelaşi platou de televiziune cu ocazia primei dezbateri a primarelor, organizată două seri succesive din cauza numărului record de 20 de participanţi, relatează AFP citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu câte zece candidaţi în fiecare seară, dezbaterile vor avea loc la 26 şi 27 iunie la Miami, în Florida, stat-cheie în care preşedintele republican Donald Trump urmează să se deplaseze şi el, marţi, pentru a-şi lansa oficial campania pentru realegerea în noiembrie 2020.

În faţa numărului neobişnuit de candidaţi la prezidenţiale, 23, Partidul Democrat a efectuat o selecţie pe baza rezultatelor din sondaje şi a numărului de donatori.

Ajungând la un grup uşor mai restrâns, ei au tras la sorţi vineri având grijă să amestece principalii candidaţi cu pretendenţii cei mai modeşti.

Afişul celei de-a doua seri, 27 iunie, reuneşte cele mai cunoscute nume ale partidului.

Fostul vicepreşedinte Joe Biden, situat confortabil pe primul loc în sondajele democrate (32% potrivit mediei RealClearPolitics), se va afla pe scenă cu următorul în sondaje şi candidat înfrânt în 2016, Bernie Sanders (16,5%).

Ei vor fi însoţiţi de doi candidaţi din plutonul de frunte: tânărul primar al oraşului South Bend din Indiana, Pete Buttigieg, şi senatoarea de California Kamala Harris.

Aceasta îi lasă senatoarei progresiste Elizabeth Warren (12%), locul al treilea în sondaje, o poziţie avantajoasă în grupul din prima seară.

La 26 iunie, ea va fi pe scenă alături de steaua în ascensiune a democraţilor, Beto O'Rourke (3,5%), senatorul Cory Booker (2,3%) şi senatoarea de centru Amy Klobuchar (1%).

Dezbaterile vor fi transmise de NBC News, MSNBC şi de canalul în limba spaniolă Telemundo.

Acest grup de candidaţi la Casa Albă afişează o diversitate record - cu şase femei - şi doi senatori afroamericani, Kamala Harris şi Cory Booker, fostul ministru latinoamerican Julian Castro, o membră de origine samoană şi de confesiune hindusă, Tulsi Gabbard, şi primul candidat de prim-plan pentru Casa Albă care şi-a declarat deschis homosexualitatea, Pete Buttigieg.