Președintele brazilian Jair Bolsonaro a declarat vineri că Curtea Supremă și-a depășit autoritatea prin incriminarea homofobiei, și a reiterat disponibilitatea de a numi un judecător evanghelic la cea mai înaltă instanță din țară, relatează AFP.

Jair BolsonaroFoto: Agerpres/EPA

Bolsonaro a mai spus că decizia Tribunalului Federal Suprem de a decreta că homofobia este echivalentă cu delictul de rasism ar prejudicia homosexualii înșiși.

Pe piața muncii, un angajator "seva gândi de două ori" înainte de a angaja un homosexual dinteama de a fi acuzat de homofobie, a declarat șeful statului în timpul unui mic dejun în Brasilia cu jurnaliști.

Curtea Supremă a "greșit complet" pentru că "a mers pe terenul legislativ", a adăugat președintele, ales datorită sprijinului bisericilor penticostale ultraconservatoare.

Hotărârea Curții Supreme a fost luată cu opt voturi contra trei. Dar, conform lui Jair Bolsonaro, dacă ar fi existat un judecător evanghelic, el ar fi "cerut o întârziere" pentru a analiza această chestiune, lăsând votul în așteptare.

"Trebuie să existe un echilibru (la Curte), nu este vorba de amestecarea politicii și a religiei", a adăugat el, citat de site-ul de știri G1.

Fostul militar menționase dejala sfârșitul lunii maiposibilitatea de a numi un judecător evanghelic în cadrul Curții Supreme, unde două posturi vor fivacante înainte de încheierea mandatului său în 2022.

Curtea Supremă de Justiție braziliană a decis joi să criminalizeze homofobia, o măsură importantă pentru minoritățile sexuale într-unadin țările cu cel maimare număr de crime împotriva persoanelor LGBT.

Potrivit ONG-ului Grupo Gay da Bahia, care colectează statistici naționale de patru decenii, s-au produs în 2017 în Brazilia 387 crime și 58 de sinucideri dincauza a ceea ce asociația numește „homotransfobie“, adică sentimente negative față de homosexuali sau transsexuali.

Judecătorii care au votat pentru incriminarea homofobiei au considerat că, în absența acțiunii Congresului pe această temă, Tribunalul Federal Suprem ar puteaprelua această chestiune.

Dar cei trei judecători care au votat împotrivă au declarat că decizia de a incrimina homofobia este responsabilitatea Congresului și nu a Curții Supreme.

Actele de rasism sunt pedepsite în Brazilia cu de la unu la trei ani de închisoare sau amenzi. Ca urmare a deciziei Curții Supreme, aceste sentințe vor fi aplicabile acum actelor de homofobie.