Procuratura de stat din Michigan a anunțat că renunță la acuzațiile penale legate de contaminarea cu plumb a sistemului de apă potabilă din orașul Flint, declarând că dorește să revigoreze pe deplin aceste procese, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Locuitorii acestui fost oraș industrial, care a devenit un simbol al nedreptății sociale dinStatele Unite, au așteptat ani de zile să obțină despăgubiri pentru această poluare dramatică. Mulți continuă să bea apă îmbuteliată.

"Întârzierea justiției nu înseamnă refuzarea dreptății", a declarat procurorul general al SUA, Dana Nessel, asigurând că întreruperea bruscă a urmăririi penale a fost necesară pentru a revigora o "anchetă completă și cuprinzătoare".

Procurorul democrat a criticat modul în care investigațiile au fost conduse de predecesorul său, un republican.

Apăcontaminată cu plumb din orașul Flint este unul dintre cele mai grave scandaluri din domeniul sănătății din ultimii ani în Statele Unite.

Tragedia a fost declanșată de decizia autorităților locale de a schimbasursă de aprovizionare cu apă a orașului în 2014 ca măsură de reducere a costurilor.

Apă acidă și poluată a râului local, preferată apei pure din apropierea lacului Michigan, expunând locuitorii la otrăvire.

Otrăvirea cu plumb a mii de copii din Flint amenință să aibă consecințe catastrofale asupra sănătății timp de zeci de ani. Cel puțin 12 persoane au murit de boala legionarilor, o infecție cauzată de contaminarea inițială a apei.

Cincisprezece oficiali locali și de stat au fost inculpați cu acuzații grave, inclusiv de ucidere involuntară, caresunt acum caduce.