Zeci de mii de femei din Elveţia au protestat vineri pe străzi pentru drepturi salariale egale şi împotriva diferitelor forme de discriminare pe criterii de gen, informează agenția DPA, preluată de Agerpres.

Protest femei ElvetiaFoto: Captura YouTube

La Berna, circa 10.000 de protestatari, majoritatea femei, şi-au făcut auzite revendicările cu ajutorul fluierelor sau bătând în oale şi tigăi în faţa Palatului Federal, care adăposteşte parlamentul şi guvernul.

Femeile din Parlamentul elveţian, multe dintre acestea purtând ţinute de culoare violet, au părăsit dezbaterile timp de 15 minute în cursul dimineţii, la Berna, pentru a-şi arăta solidaritatea cu greva femeilor.

Femeile au blocat traficul nu doar în Zurich, important centru comercial, ci şi la Lucerna (în centrul ţării).

"Este despre salarii, despre faptul că femeile muncesc la fel de mult ca bărbaţii, dar câştigă mult mai puţin", a afirmat una dintre protestatare pentru postul public de televiziune SRF.

Salariul mediu lunar brut al femeilor din Elveţia era în 2016 de 6.491 de franci elveţieni (6.533 dolari), cu 18,3% mai puţin decât cel al bărbaţilor, potrivit celor mai recente statistici oficiale.

"Pentru mine, problema principală este să pot împăca mai uşor munca cu viaţa de familie", a mai spus o altă femeie.

Elveţia se află pe ultimele locuri în ceea ce priveşte politicile favorabile familiilor, potrivit unui sondaj care a cuprins cele mai bogate ţări din lume, publicat săptămâna aceasta de UNICEF. În Elveţia, femeile beneficiază de doar opt săptămâni de concediu maternal plătit.

Mişcarea grevistă a reunit diferite categorii profesionale, cum ar fi profesoare, care nu şi-au ţinut astăzi cursurile, şi femei fermieri, care au solicitat planurile de pensii mai avantajoase.

Greva femeilor din Elveţia este prima după 1991, când sute de mii de femei au participat la proteste.