Femeile din Elveția se pregătesc pentru o grevă la nivel național, ca răspuns la ritmul lent în care problemele legate de egalitate sunt rezolvate, scrie BBC News.

feminist and proudFoto: Flickr

Protestele de vineri au loc la 28 de ani de la o mișcare similară în care au fost implicate jumătate de milion de femei, în 1991. Femeile din Elveția s-au alăturat, după încheierea Primului Război Mondial, celorlalte grupuri de femei din Europa care cereau dreptul la vot, însă nu au reușit să îl obțină până în 1971. În momentul protestului din 1991, nu exista nicio femeie în guvernul elvețian, iar concediul de maternitate nu era reglementat. De atunci Elveția a avut 8 miniștri de gen feminin, iar concediul de maternitate este stabilit prin lege.

Cu toate acestea, femeile câștigă, în medie, cu 20% mai puțin decât bărbații, nu sunt reprezentate în pozițiile de management, iar ajutorul acordat mamelor este insuficient. Luna trecută, un studiu realizat de Organizația Internațională a Muncii a arătat că Elveția are una dintre cele mai mari diferențe de salariu între femei și bărbați, pe posturile cu vechime.

Sute de femeie au anunțat deja că nu vor veni la muncă vineri sau că vor pleca la ora 15:30, reducând cu 20% ziua de lucru, un simbol pentru diferența de 20% legată de salarii. Unii angajatori au declarat că această grevă este ilegală, însă multe companii, printre care și compania gigant Migros, au anunțat că nu vor exista acțiuni disciplinare dacă angajații vor lua parte la protest.

Swiss Railways a cerut angajaților să anunțe dacă au de gând să intre în grevă și a anunțat că va oferi tricouri de comemorare a zilei, în semn de suținere.