​Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat că ţara sa în calitate de stat membru NATO poate să ajute la apărarea spaţiului aerian al Macedoniei de Nord, după ce Bulgaria va încheia acordul cu SUA privind achiziţionarea de opt noi avioane de luptă F-16 - anunţă Agenţia Reuters, adăugând că Bulgaria doreşte să-şi înlocuiască avioanele MIG 29, de producţie sovietică, cu o escadrilă conformă standardelor NATO.

F-16Foto: US Air Force

"Am discutat săptămâna trecută cu omologul meu macedonean, Zoran Zaev, despre apărarea spaţiului aerian al Macedoniei de Nord, atunci când vom primi noile avioane" - a declarat Borisov, adăugând că această măsură ar fi în beneficiul ambelor părţi. Pentagonul a anunţat că Departamentul de Stat a aprobat posibilitatea de a vinde Bulgariei opt avioane de luptă F-16 şi echipamentul corespunzător, în valoare de 1,67 miliarde dolari.

Pentru Bulgaria acest acord de achiziţionare de noi avioane va fi cel mai valoros acord privind achiziționarea de echipamente militare de la căderea regimului comunist în 1989.

Macedonia de Nord aşteaptă ca anul viitor să devină cel de-al 30-lea stat NATO şi de asemenea, aşteaptă ca anul acesta să i se stabilească data începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. (Rador)