Deputații conservatori britanici încep joi trierea candidaților la succesiunea prim-ministrului Theresa May. E mult până la alegere: încă o luna și jumătate… Această cursa de mai multe săptămâni este în mod evident dominată de chestiunea abisală a lucrurilor de bază privind Brexit. Imprevizibilul eurosceptic Boris Johnson a început-o în pole position.

Foto:

Dar Boris Johnson în fruntea Regatului Unit, chiar așa? “Nu, mulțumesc!”, răspunde “Le Monde” în editorialul său de miercuri. Totuși, “omul ăsta pretinde să treacă la timona pachebotului Britania aflat în dificultate”. El “jură că datorită lui țara va ieși din UE până pe 31 octombrie, chiar fără acord cu Bruxellesul. Catastrofa economică ce va urma unui “no deal” nu-l sperie. Retorica lui șovină le promite britanicilor un viitor luminos și “mondial” o dată ce se vor fi eliberat de jugul european”.

Și încă? “Demagogia lui” merge până la a amenința că nu va achita cele circa 40 de miliarde de euro pe care Regatul Unit s-a angajat să le plătească celor 27 “în cadrul bugetului multianual în curs”, așa cum a anunțat el în “Sunday Times”. Într-un asemenea caz, mai spune “Le Monde”, țara “nu se va mai mulțumi să-și cultive nefericirea europeană, chiar să împiedice dezvoltarea UE. Ar deveni un principat ostil bazat pe dereglementare socială, fiscală și de mediu. “Boris” trebuie să înceteze să fie văzut ca un bufon. Intrarea lui la Downing Street 10 ar fi o calamitate pentru țara lui și pentru Europa”, de vreme ce ”fără a plăti acest cec, […] Regatul Unit nu va putea face niciun acord comercial” cu Bruxellesul”, amintește “Le Parisien”.

Căci liderii europeni “au răspuns ferm”, potrivit “Courrier International”. “Raportul de forțe” este stabilit. “În fața amenințărilor, președintele Comisiei Europene […] s-a arătat foarte limpede”, scrie “Le Soir”. “Nu este un tratat între Theresa May și Jean-Claude Juncker, este un tratat între Regatul Unit și UE, el trebuie respectat de viitorul prim-ministru britanic oricare ar fi el”. Potrivit cotidianului belgian, Uniunea a repetat că “acordul nu va fi renegociat”.

Așa stau lucrurile. Dincolo de Canalul Mânecii, grupul parlamentar al conservatorilor va desemna acum doi candidați, explică site-ul Eurotopics.net, “pe care membrii partidului vor fi chemați să-i departajeze”. În această perspectivă, mulți comentatori “tremură la ideea” de a-l vedea pe Johnson ales. Astfel, în opinia corespondentei cotidianului german “Handelsblatt”, “trebuie să sperăm că va fi înlăturat din cursă […] și că un alt succesor al lui May va ști să poarte cu UE negocierile privind Brexit pe o bază […] realistă. Dar având în vedere atmosfera care domnește acum pe insulă, este din păcate puțin probabil să se întâmple”.

Alegându-l pe Boris Johnson, conservatorii își vor alege “propriul lor Donald Trump ca șef al guvernului”, comentează “Duma”, în Bulgaria. El “este cunoscut pentru ieșirile lui negândite, egocentrismul lui și pasiunea pentru putere. După modelul lui Trump, dacă comportamentul lui este de obicei de râs, are și mulți adepți. Nu din întâmplare Trump, imediat după sosirea la Londra, a salutat munca nimănui altcuiva decât a lui Johnson, recomandându-l britanicilor pentru postul de prim-ministru. Deși aceste declarații au produs un mare val de indignare, Johnson are mari șanse să fie desemnat, chiar și fără recomandarea lui Trump”.

Ceea ce supără “Sunday Times”: “Boris Johnson este total nepotrivit ca prim-ministru. Cred că toată lumea știe în forul său interior asta, dar ca și în cazul războiului din Vietman, merge tot înainte”.

Blondul deputat respinge și plasa de securitate (backstop) “care urmărește să păstreze o frontieră deschisă între Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord”, adaugă site-ul “Toutleurope.eu”. “O soluție care trebuie să fie provizorie, dar pe care euroscepticii britanici o consideră o manevră pentru a obliga Regatul Unit să continue să respecte regulile UE după Brexit”, explică “Franceinfo”.

Pe de altă parte, omul “a mers până la a se angaja să reducă impozitul pe venit al persoanelor care câștigă” echivalentul a peste 50.000 de franci pe an grație banilor “puși de-o parte” în caz de Brexit fără acord. Ceea ce “îi va atrage fulgerele liderilor UE”, avertizează “RTBF”. “Vizibil agasat de asemenea afirmații, anturajul președintelui Emmanuel Macron l-a avertizat pe ultraconservator” spunându-i că “a nu-ți onora obligațiile de plată” ar fi “nerespectarea unui angajament internațional echivalent cu o neplată a datoriei suverane”.

Soluții alternative

Imediat, în fața acestei atitudini provocatoare, principalii doi rivali ai lui Boris Johnson, ministrul mediului, Michael Gove, și cel al Afacerilor externe, Jeremy Hunt, își scot în evidență “seriozitatea”. “Bazându-se pe o discuție cu Angela Merkel în marja comemorării debarcării în Normandia, acesta din urmă “s-a declarat convins […] că o renegociere este posibilă pentru a evita un Brexit fără acord”, relatează “L’Expres”, citând AFP. “Sunt absolut sigur că dacă adoptăm o abordare corectă pe acest subiect, europenii vor fi gata să negocieze”, a spus el. Ceea ce evident nu este si părerea “Daily Express”.

“Din zece candidați în cursa, numele celui sau celei care va prelua conducerea guvernului britanic” nu va fi totuși cunoscut “înainte de sfârșitul lunii iulie”, arată “Euronews”. Până atunci, “Boris Johnson n-a precizat dacă va demisiona în caz de eșec în a duce la bun sfârșit Brexit”. Motiv să provoace cele mai rele rânjete în legătură cu acest politician pe care mulți în consideră totuși, până la urmă, un bufon perfect. (preluare Rador din Le Temps)