Confruntarea dintre chelnerițele în sutien și protestatarii ultrareligioși explică criza politică din Israel

de A.Th.C.     HotNews.ro
Joi, 13 iunie 2019, 23:04 Actualitate | Internaţional


Israel
Foto: Wikipedia
Bastet, o cafenea vegan și LGBT-friendly cu mese pe un trotuar din centrul Ierusalimului, este o oază pentru rezidenții atei care vor să se răcorească sâmbăta într-un oraș care aproape încremenește pentru Sabatul evreiesc. Dar o procesiune de bărbați ultra-ortodocși mărșăluiește de fiecare dată în semn de dispreț. „Shabbos!” incantează ei, folosind termenul idiș pentru Sabat. Recent, chelnerițele au ripostat, ridicându-și bluzele și expunându-și sutienele, într-o tentativă de respingere a demonstranților conservatori religioși.

Confruntarea reflectă o tensiune centrală în Israelul modern asupra înseși naturii statului, fondat de sioniști laici, dar cu populație ultrareligioasă care crește în mărime și influență. Tensiunea a ajuns pe primul plan luna trecută, compromițând eforturile perenului prim-ministru Benjamin Netanyahu de a forma un nou guvern și trimțând o națiune șocată la urne pentru a doua oară în acest an. Netanyahu avea nevoie ca două facțiuni în dispută, laică și religioasă, să formeze o majoritate în parlament, dar au rămas blocate în privința legislației care prevede ca ultra-ortodocșii să presteze serviciul militar așa cum o fac ceilalți israeliți.

Partidele ultrareligioase se opun recrutării, pe care o văd ca o tentativă de asimilare a comunităților lor exclusiviste prin aruncarea tinerilor în contact cu viața și valorile laice.
Dar Avigdor Liberman, ultranaționalistul fost ministru al apărării al Israelului, a făcut din rezistența la influența ultra-ortodoxă componenta esențială a mesajului său de atragere a bazei sale politice de imigranți laici de limbă rusă. Cei apropiați lui văd în problema recrutării o componentă a preocupării sale mai largi că o comunitate minoritară primește subvenții pentru bunăstare în timp ce contribuie mai puțin decât ceilalți cetățeni plătitori de taxe.

Ultra-ortodocșii, o denumire generică pentru o comunitate religioasă care include un număr mare de secte, optează pentru separare de societatea israeliană în ansamblu și pentru o viață în care respectarea religiei este de importanță supremă. Influențele exterioare ca filmele, internetul și relațiile cu israelienii laici sunt descurajate, dacă nu chiar interzise.

Dar în fragmentata democrație parlamentară din Israel, partidele politice care-i reprezintă pe ultra-otrodocși au devenit factorii principali de influență în ultimii ani, promovându-și agenda și săpând crevase care sunt așteptate să se adâncească în societatea israeliană.

Dar pentru israelieni ca Klil Lifschitz, o lesbiană de 28 de ani care a deschis Bastet acum doi ani și jumătate cu un personal „super-feminist” în loc să se mute în liberalul Tel Aviv ca majoritatea prietenilor săi, spațiul tot mai restrâns pentru laicitate este o problemă. „Au tot mai multă putere”, spune ea despre ultra-ortodocși. „Cât timp își vor păstra puterea de a forma coaliții și guverne vor putea obține tot ce doresc”.
A fost chiar în timpul unei obișnuite mari demonstrații de luna trecută, organizată de evreii ultra-ortodocși ca protest la ceea ce ei numesc o desacralizare a Sabatului prin organizarea în țară a concursului Eurovision, când personalul cafenelei a decis să-și afișeze poziția. Au spus că vor să-și protejeze clientela și să marcheze un punct ideologic.

„A fost o victorie”, a spus Mira Ibrahim, una din chelnerițe care a ales să se dezbrace, deși a mai spus că sentimentul de triumf a fost diminuat de o intervenție cu mână forte a poliției asupra demonstranților.
Dar chiar dacă personalul de la Bastet a câștigat o mică confruntare, este de așteptat ca bătălia în sens larg să escaladeze. Ultra-ortodocșii, cunoscuți de asemenea drept Haredim, reprezintă numai 12% din populație, dar sunt segmentul cu cea mai mare creștere, femeile născând în medie 6,9 copii. În zilele de început ale statului Israel, ultra-ortodocșii erau oponenți ai mișcării sioniste laice care l-a creat, temându-se că va eradica forma lor de iudaism. Acum își folosesc tot mai mult puterea în parlamentul cu 120 de membri în care au câștigat 16 locuri, pentru a-și promova și apăra interesele. Și nu numai ultra-ortodocșii fac presiuni ca Israelul să fie condus de legea religioasă. Pe 3 iunie, Netanyahu a respins cererea aliatului său politic Bezalel Smotrich – un evreu religios, dar nu ultra-ortodox – ca sistemul juridic din Israel să adere la legea iudaică. „Israelul nu va fi un stat halacha”, a postat pe Twitter Netanyahu, utilizând termenul pentru legea iudaică bazată pe Talmud.

Un stat religios este ceea ce ar vrea să vadă Avraham Menkes, un rabin ultra-ortodox care vede în serviciul militar o amenințare la adresa comunității sale. Servicul național, spune el, este „o oală pentru amestec”, destinată să preia imigranți evrei dintr-un mix de culturi din întreaga lume și să le dea o identitate uniformă. Menkes conduce Comitetul pentru Salvarea Lumii Torah, un grup care conduce protestele împotriva eforturilor de a-i recruta pe membrii săi. A fost închis de 10 ori pentru activismul său. Pe peretele apartamentului său din Ierusalim atârnă o fotografie de la un protest de acum doi ani. Un grup de demonstranți stau așezați pe stradă, îngrămădiți cu spatele la jetul unui tun cu apă. „Sunt și eu pe acolo”, spune Menkes, explicând că se ascunde sub haina costumului său negru, parte a veșmântului tradițional ultra-ortodox.

Problema serviciului militar a devenit acută în 2017, când Curtea Supremă din Israel a decis că scutirile pentru ultra-ortodocși sunt ilegale și a cerut Knessetului să formuleze o lege nouă, mai echitabilă. (Cei mai mulți bărbați din Israel sunt chemați sub arme aproape trei ani, iar femeile doi ani.) Scutirile pentru Haredim dăinuie de la nașterea Isarelului. În 1949, Ben Gourion, fondatorul țării, le-a acordat pentru 400 de studenți yeshiva, din cauză că numeroși erudiți iudaici muriseră în timpul Holocaustului. De atunci, numărul a explodat.

Problema serviciului militar a stârnit mânia unei mari părți din populație, care nu-i vede pe evreii religioși aducânduși contribuția. Numai 50% dintre ultra-ortodocși lucrează; mulți preferă studiul religiei. Guvernul îi susține cu scutiri de taxe și subvenții generoase. „Israelienii care servesc în armată și muncesc din greu pentru existență spun că aceștia sunt paraziți care trăiesc din banii guvernului, iar impozitele noastre merg pentru asta”, spune Carlo Strenger, profesor de filosofie și psihologie la Universitatea Tel Aviv, care a avertizat că Israelul este sfâșiat de astfel de temeri și resentimente. El argumentează că o structură federativă, care ar crea modul în care și ultra-ortodocșii, și cetățenii arabi ai Israelului să trăiască fără a se simți în pericol, ar putea fi răspunsul.

Liberman face o prioritate dintr-un nou proiect de lege care să prevadă cote de recrutare pentru ultra-ortodocși și amenzi pentru școlile de religie care nu le respectă. Aryeh Vishnevetsky, purtător de cuvânt pentru partidul Yisrael Beiteinu al lui Liberman, spune că tratamentul egal este o chestiune de principiu. De aceea, partidul a cerut instanțelor rabinice să abandoneze cerința ca unii imigranți ruși să fie supuși la teste ADN pentru a-și demonstra descendența evreiască. Cei apropiați de Liberman spun că aceste preocupări sunt parte dintr-un scop mai larg de a rezista la cererile ultra-ortodocșilor care invadează viața laică, precum cea de a închide magazinele în timpul Sabatului.

Dar tot ei spun că nu încearcă să schimbe modul în care religia conduce viețile. „Nu vrem să facem din oricine o persoană laică”, spune Vishnevetsky, adăugând că este mai ușor pentru Haredim să găsească de lucru după serviciul militar. Totuși, după spusele lui Menkes, toți tinerii Haredim care sunt recrutați își pierd religia. Cel mai recent a făcut-o nepotul său, care a renunțat la kippah, acoperământul evreiesc pentru cap, după ce a făcut armata. „A plecat în armată ca Haredi; acum spune că a descoperit lumea”.

Haim din Ierusalim, 26 de ani, povestește cum s-a dus în armată împotriva dorințelor familiei sale ultra-ortodoxe. Deși încă poartă kippah neagră și uniforma alb-negru standard Haredim, spune că acum este de fapt ateu și că devenise tot mai laic în gândire încă înainte de a pleca în armată. Adaugă că pentru ultra-ortodocșii care caută un drum de ieșire, aceasta ar fi o cale. „Este o poartă de ieșire din comunitate. Rabinii se tem că oamenii își vor crea legături cu unii din afara comunității. Armata este unul din acele locuri. Acolo se amestecă printre oameni laici”.

În timp ce mulți din afara Israelului văd în conflictul cu palestinienii lupta definitorie a țării, Haim spune că ciocnirea dintre cele două lumi – religioasă și laică – este cea mai importantă și va escalada cu siguranță în viitor, pe măsură ce sporește populația ultra-ortodoxă. El prezice că Israelul va ajunge într-un punct de basculare când echilibrul dintre cele două comunități nu va mai fi sustenabil și evreii laici vor începe să plece din Israel deoarece va deveni restrictiv. „Odată și odată, se va sparge”. (The Washington Post)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12988 vizualizari

 • +7 (29 voturi)    
  Care-i diferența între haredimi și jihadiști? (Joi, 13 iunie 2019, 23:23)

  prec [utilizator]

  Că eu nu văd niciuna.
  • +8 (38 voturi)    
   Religii (Vineri, 14 iunie 2019, 1:38)

   rares.d [utilizator] i-a raspuns lui prec

   nu are importanta ce fel de religie, toate sunt acelasi rahat in ambalaje diferite.
   • -6 (34 voturi)    
    Imi pare rau ca esti trist (Vineri, 14 iunie 2019, 2:15)

    Iorgovan [utilizator] i-a raspuns lui rares.d

    Steinhardt, de exemplu, are cu totul alta parere. Cine a fost Steinhardt si cine esti tu?
    • -1 (25 voturi)    
     trist?? (Vineri, 14 iunie 2019, 8:16)

     rares.d [utilizator] i-a raspuns lui Iorgovan

     hahahaha baiete sunt liber in gandire. Tu!!?? nu-ti permiti ca te pedepseste cristosul* tau

     Steinhardt : "Michael Steinhardt Accused of Sexual Harassment by 7 Women" as per NYT! :)

     *cristos -orice forma de credinta nedovedinta dar urmata de oameni fara viziune personala!
     • -6 (18 voturi)    
      esti liber in gandire, doar ca.. (Vineri, 14 iunie 2019, 9:12)

      Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui rares.d

      nu prea gandesti.. nici sa cauti pe google nu stii..

      "credinta nedovedinta" - daca ar fi dovedita nu s-ar mai numi credinta.
      • +3 (13 voturi)    
       A crede în ceva ce nu există are o (Vineri, 14 iunie 2019, 10:17)

       prec [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

       altă denumire. Cu sinonimele aferente, bine-nțeles. Idioțenie, spre exemplu.
     • -1 (5 voturi)    
      Analfabet functional liber in gandire (Vineri, 14 iunie 2019, 20:56)

      Mustar [utilizator] i-a raspuns lui rares.d

      Esti un analfabet functional liber in gandire.
      Nici softul ala de la Google cu un singur camp si 2 butoane nu te duce capul sa il folosesti.

      https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Steinhardt
    • 0 (10 voturi)    
     Domnul este unul care chiar gândește. (Vineri, 14 iunie 2019, 10:21)

     prec [utilizator] i-a raspuns lui Iorgovan

     O ființă evoluată care își pune întrebări și caută răspunsuri la ele. Spre deosebire de cei religioși care iau de bun tot ceea ce le zic șmecherii.
   • -2 (4 voturi)    
    Corect. (Vineri, 14 iunie 2019, 10:21)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui rares.d

    Un răspuns de nota 10.
   • +2 (6 voturi)    
    are importanta (Vineri, 14 iunie 2019, 17:15)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui rares.d

    fara religie, ce justificare mai are Israelul pentru genocidul din Palestina?..
 • +8 (30 voturi)    
  Semiti (Joi, 13 iunie 2019, 23:33)

  rsbl [utilizator]

  Pana la urma si israelienii astia tot un fel de arabi sunt. Mare diferenta intre ei nu este daca se uita inapoi in timp.
  • -4 (6 voturi)    
   Erau la origini. Acum vezi și „israelieni” cu (Vineri, 14 iunie 2019, 10:19)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui rsbl

   pistrui și părul roșcovan. Ce naiba.
  • -1 (3 voturi)    
   Nu e mare diferenta nici acum (Vineri, 14 iunie 2019, 20:53)

   Mustar [utilizator] i-a raspuns lui rsbl

   Apai daca te duci acolo la ei nu o sa vezi nici o diferenta intre ei si arabi, Fix acelasi stil, aceleasi apucaturi ca si arabii, atata ca sunt ceva mai smecheri si au bata mai mare,
  • +2 (2 voturi)    
   Eroare de paralaxă (Duminică, 16 iunie 2019, 16:35)

   Conasu [utilizator] i-a raspuns lui rsbl

   În Israelul actual, circa 95 la sută dintre locuitori sunt ashkenazi, adică descendenți ai (k)hazarilor cărora li s-a impus cultul talmudic (zis și iudaic) și, de aceea, s-au autodenumit iudei. Aceștia nu au nici o legătură genetică cu așa-zișii iudei biblici, descendenți din Iuda, unul dintre cei 12 fii ai biblicului Iacob. Ashkenzaii sunt adepți ai sionismului - doctrina laică fondatoare a statului Israel. Apartenența la sionism era criteriul fundamental pentru a li se permite evreilor din Europa să emigreze în Palestina, pentru a forma masa critică necesară înființării statului preconizat de Teodor Herzl.
   Dar este adevărat că arabii și, în mod particular, palestinienii, sunt tot semiți, adică descendenți din biblicul Sem, unul dintre fiii biblicului Noe!
   De aceea, termenul de „antisemitism” nu are nici o noimă în referirile la așkenazi, deoarece așkenazii NU sunt semiți!
 • +17 (33 voturi)    
  au si aia prostii lor (Joi, 13 iunie 2019, 23:36)

  bitex [utilizator]

  vor distruge Israelul din interior.
  • -7 (9 voturi)    
   Și o să plângă careva? (Vineri, 14 iunie 2019, 10:22)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui bitex

   Nu, abia se va mai primeni populația Terrei.
   • +2 (4 voturi)    
    da, europenii vor plange (Vineri, 14 iunie 2019, 23:10)

    jondo [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Israelul atrage mult din energia destructiva a lumii islamice.
    cand nu va mai fi Israel, toate energiile astea vor curge spre Europa.
 • +2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 14 iunie 2019, 15:27)

  [anonim]

 • 0 (6 voturi)    
  ULTRA (Sâmbătă, 15 iunie 2019, 0:45)

  Parerologul [utilizator]

  ultracredinciosi, ultraortodox, ultrareligiosi, de ce nu-si pune autorul un buton cu ultra la tastatura lui de lemn de esenta politically correctă, eventual si unul cu super pe care sa-l apese in fata cuvintelor referitoare la comunitatea LGBT...
 • 0 (0 voturi)    
  this thread... (Sâmbătă, 15 iunie 2019, 12:25)

  hanu [utilizator]

  ...is worthless without pics
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 16 iunie 2019, 19:41)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by