Milioane de pui de găină de sex masculin sunt omorâți în fiecare an, asfixiați sau tocați: o practică criticată de către cei care apără drepturile animalelor, dar considerată indispensabilă de către industria avicolă pentru moment, din motive economice, și a cărei legalitate a fost confirmată în Germania, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtea Constituțională a decis joi că eliminarea puilor de sex masculin, în general tocați, respectă legea de protecție a animalelor, care prevede că ”nicio persoană nu are dreptul să provoace durere, suferință sau prejudicii animalelor, fără un motiv rezonabil”.

Potrivit acesteia, practica ”este bazată pe motive rezonabile până la apariția, în scurt timp, a unor metode de determinare a sexului puiului din ou”.

Puii masculi sunt omorâți imediat ce ies din ou, pentru că industria consideră că nu e profitabil să îi hrănești, spre deosebire de femele.

Masculii nu pot fi folosiți pentru producția puilor de carne, din cauza conformației carcasei și în termeni de creștere, arată institutul de tehnică avicultură.

Tocarea puilor este autorizată de către legislația europeană din 2009.