Tensiunile au persistat joi la Hong Kong, în timp ce noi încăierări au izbucnit între protestatari și polițiști, după ce sute de persoane continuă să manifesteze împotriva unui controversat proiect de lege privind extrădările în China, la o zi după ce polițiștii au folosit gaze lacrimogene, sprayuri cu piper și bastoane pentru a opri oamenii să ajungă la Parlamentul local, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Protestele au forțat miercuri mâna legiuitorilor să amâne dezbaterea privind legea de extrădare, care a trezit teama în mulți cetățeni din Hong Kong că va submina libertățile.

De asemenea, proiectul a atras critici din partea ţărilor occidentale, care pun sub semnul întrebării justiţia chineză, una opacă şi profund politizată, şi cred că această reformă va afecta negativ imaginea internaţională şi atractivitatea teritoriului semiautonom.

Șefa executivului local, Carrie Lam, a condamnat violența și a îndemnat la restaurarea ordinii, dar a promis că legea controversată va fi votată de parlamentul din Hong Kong.

Deși numărul protestatarilor a scăzut considerabil peste noapte, după ce a fost luată hotărârea amânării, joi au protestat aproximativ 1.000 de oameni, subliniind că se vor întoarce când și dacă discuțiile cu privire la proiect vor fi reluate.

Unii dintre protestatari au încercat să îi oprească pe polițiștii care încercau să le ia măștile și mâncarea, moment în care au izbucnit noi încăierări.

Autoritățile au închis birourile guvernamentale din districtul financiar, pentru restul săptămânii, după violențele de miercuri, care sunt considerate cele mai mari din ultimele decenii.

Cele mai multe drumuri din cartierul de afaceri erau deschise joi, dar unele magazine și birouri erau închise, iar bănci, inclusiv Standard Chartered, Bank of China și DBS, au declarat că au suspendat serviciile sucursalelor din zonă.

Cei ce se opun legii, inclusiv avocați și grupuri pentru drepturile omului, spun că sistemul de justiție chinez este marcat de tortură și mărturii forțate, precum și detenții arbitrare.

Fosta colonie britanică, revenită în 1997 sub jurisdicţia Chinei, este de zeci de ani scena unor turbulenţe politice masive, pe fondul îngrijorării generate de amestecul tot mai mare al Beijingului în afacerile sale interne şi de sentimentul că acordul de retrocedare şi principiul ''O ţară, două sisteme'' nu mai sunt respectate de autorităţile centrale chineze.