Anunțul privind trimiterea a 1.000 de soldați americani în Polonia a stârnit reacția rușilor care amenință Varșovia cu represalii.

Puscasi marini americaniFoto: Cpl. Manuel Serrano / marines.mil

Parlamentarul Vladimir Dzhabarov a declarat joi că planurile Casei Albe de a trimite drone de spionaj și trupe în Polonia sunt în măsură să nască îngrijorări la Moscova. El a adăugat că Polonia ar putea suporta represalii în cazul în care Rusia este atacată, transmite Reuters.

Membrii parlamentului din Rusia au fost primii care au reacționat față de anunțul privind dislocarea de militari americani în Polonia, aceștia susținând că mișcarea presupune și trimiterea de drone militare.

"În eventualitatea unui conflict, Doamne ferește, teritoriul Poloniei va deveni o țintă clară pentru represalii, dacă suntem atacați”, a mai comentat Vladimir Dzhabarov, președintele comisiei pentru politică externă a camerei superioare a Parlamentului de la Moscova.

Un alt parlamentar, fostul comandat al trupelor speciale ale Rusiei Vladimir Shamanov, care conduce în prezent comisia de apărare din camera inferioară, și-a exprimat îngrijorarea pentru că mișcarea anunțată de Casa Albă ar include trimiterea de drone care pot fi purtătoare de arme nucleare.

”Lumea se îndreaptă pas cu pas către un moment periculos comparabil cu criza Caraibelor”, a spus Shamanov, utilizând sintagma folosită de partea rusă pentru a descrie criza rachetelor cubaneze din 1962, punct culminant al tensiunilor dintre SUA și URSS în timpul Războiului Rece, care a adus lumea întreagă în pragul unui război nuclear sau a treia conflagrație mondială.

”..Vom fi forțați să răspundem cu represalii și suntem pregătiți”, a mai spus parlamentarul.

Parlamentul de la Moscova nu este implicat, în mod normal, în procesul decizional privind politica externă, exceptând situațiile în care Kremlinul cere aprobarea camerei superioare pentru operațiuni militare.

Kremlinul nu a comentat încă anunțul privind trimiterea de soldați americani în Polonia, însă președintele Vladimir Putin a declarat, joi, într-un interviu, că relațiile dintre Rusia și SUA se înrăutățesc pe zi ce trece.

Miercuri, președintele american Donald Trump i-a promis omologului său polonez, Andrzej Duda, că va trimite 1.000 de soldați americani în Polonia, o măsură pe care statul european, membru NATO, o consideră necesară pentru a descuraja o eventuală agresiune din partea vecinului de la est.