VIDEO Criza politică de la Chișinău: Angajați ai Poliției, demiși după ce și-au anunțat susținerea față de Guvernul Maiei Sandu / Andrei Năstase, îmbrânceli cu șeful Poliției / Maia Sandu, către cetățeni: Dacă vor merge la distrugerea totală a țării, noi, milioane de cetățeni, vom ieși s-o apărăm

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 12 iunie 2019, 9:28 Actualitate | Internaţional


Perchezitii Politie
Foto: Unimedia
Forțe de ordine au descins miercuri dimineață la sediul Serviciului de Protecție și Pază de la Chișinău, fiind făcute percheziții la birourile unor angajați care și-au manifestat susținerea pentru noul guvern condus de Maia Sandu, scrie Unimedia. De asemenea, Alexandru Pînzari, șeful Poliției demis de Guvernul Sandu, a declarat că a fost începută o anchetă de serviciu și că au fost suspendați din funcție șase colaboratori de la Inspectoratul Național de Investigații. Lui Andrei Năstase, ministrul de Interne în Guvernul Sandu, nu i s-a permis să intre în sediul Poliției și s-a îmbrâncit cu Alexandru Pînzari. Năstase a făcut un apel către angajații Ministerului de Interne să vină "alături de puterea legitim aleasă și desemnată, alături de Guvernul Maia Sandu”.

Desfășurarea evenimentelor, LIVETEXT pe Hotnews.ro:

20.32: Ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Dereck J. Hogan, a avut astăzi mai multe întrevederi separate cu preşedintele Igor Dodon, prim-ministrul Maia Sandu, preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanâi, şi cu ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

„L-am informat pe domnul ambasador şi despre persecuţiile la care sunt supuşi poliţiştii care au hotărât să respecte Constituţia. Pentru că mai presus de Constituţie nu poate fi niciun ministru, nu poate fi nicio Curte, indiferent de cum se cheamă ea şi mai puţin nu poate fi o Curte de buzunar, o Curte formată din membrii de partid ai lui Plahotniuc, din naşii lui, din consilierii lui de odinioară şi am fost foarte bine înţeles de excelenţa sa”, a declarat Andrei Năstase.


20.28: Ministrul Afacerilor de Interne din guvernul Maiei Sandu, Andrei Năstase, a spus miercuri că va schimba legea astfel încât persoanele vinovate de” subminarea puterii de stat și nerespectarea Constituției” riscă să fie pedepsite chiar la înschisoare pe viață.
„Asistăm la un puci pus la cale de vechea conducere a Ministerului de Interne în frunte cu Jizdan, Pânzari, Cavcaliuc și alții. Un puci la care participă hunta lui Plahotniuc, cel care a pierdut puterea uzurpată și nu se conformează noii puteri legitime recunoscute de cele mai importante state ale lumii, de partenerii noștri de dezvoltare, de marile puteri”, a declarat Năsase miercuri în plenul Parlamentului.
Acesta a adăugat că ”cei vinovați, câteva căpetenii, vor răspunde în fața legii, iar pedepsele nu vor fi deloc blânde, pentru că subminarea puterii de stat și nerespectarea Constituției presupun pedepse extrem de grave”, menționând că va propune colegilor din blocul ACUM elaborarea unui proiect de lege care să amendeze Codul Penal, așa încât pentru infracțiunile menționate mai sus pedepsele să fie drastice, astfel încât să poată fi condamnați ”dacă vom cădea de acord și la închisoare pe viață”.

18:40 Un sondaj online efectuat de platforma de cercetări sociologice Votum.md și citat de stiri.md, la care au participat peste 15,000 de persoane, indică o preferință a moldovenilor pentru Maia Sandu.

Astfel, potrivit acestui sondaj, 94,26% dintre cei 15.000 de respondenți au afirmat că o susțin pe Maia Sandu, în timp ce doar 5,74% au spus că susțin executivul condus de Pavel Filip.


18.21 Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe în Guvernul Maiei Sandu, a rechemat-o la Chișinău pentru consultări, vineri, pe Cristina Bălan, ambasador în Statele Unite ale Americii. De asemenea, Nicu Popescu spune că a informat autoritățile americane despre această decizie, menționând că "din acest moment orice demersuri întreprinse de către doamna ambasador Balan nu reprezintă poziția autorităților moldovenești legitime”.

18.15 Miercuri, în prima sa apariție publică de la începutul crizei politice din Republica Moldova, oligarhul pro-rus Ilan Șor a anunțat că în 14 iunie Partidului ȘOR va convoca Consiliul Republican, iar ulterior va veni cu mai multe detalii privind poziția legată de situația de la Chișinău.

Șor a spus, într-un briefing de presă, că cele trei partide - PSRM, PD, ACUM - nu s-au descurcat în formarea majorității parlamentare și au dus țara într-o profundă criză politică. "Din prima zi, când a avut loc ședința Parlamentului, partidul nostru a anunțat că merge în opoziție. Am luat această decizie din mai multe puncte de vedere. Cele trei partide și-au luat responsabilitatea de a se înțelege și a forma o majoritate. Cu regret, nu s-au descurcat și au indus țara într-o profundă criză politică. Partidul ȘOR a menționat că va continua proiectele sociale. Acest lucru se întâmplă. Din prima zi am început să implimentăm programul nostru. Este foarte important acest lucru. Noi ne îndeplinim promisiunile. Cu siguranță aveți foarte multe întrebări, însă Partidul ȘOR va convoca peste douză zile Consiliul Republican al partidului, iar ulterior voi veni cu mai multe detalii”, a declarat Ilan Șor, citat de Unimedia.

16.20 APCE își exprimă îngrijorarea cu privire la situația din Republica Moldova Coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) care monitorizează Republica Moldova, Egidijus Vareikis și Maryvonne Blondin, își exprimă "profunda îngrijorare" cu privire la situația din Republica Moldova și subliniază că sunt în așteptarea opiniei Comisiei de la Veneția. Ei spun că Republica Moldova se află într-o stare de confuzie juridică și politică, ca urmare a interpretării de către Curtea Constituțională a termenului limită pentru crearea unui Guvern și dizolvarea Parlamentului, ”în timp ce s-a ajuns la un acord politic și s-a format o coaliție de guvernare și un guvern complet operațional”.

13.50 Maia Sandu a făcut un apel către cetățenii Republicii Moldova să stea acasă deocamdată, dar să fie pregătiți să iasă în stradă dacă uzurpatorii nu vor putea fi opriți pe cale pașnică.
"Vă rugăm, stați acasă astăzi! Încercăm pe toate căile să oprim uzurpatorii, dar să fim gata. Dacă ei vor merge la distrugerea totală a țării, noi, milioane de cetățeni, vom ieși s-o apărăm", le-a transmis Maia Sandu cetățenilor Republicii Moldova.

"Știu că vreți să ieșiți în apărarea guvernării legitime. Primim sute de mesaje în fiecare zi. Știm cât de mare e tensiunea în societate și cât de puternică este dorința tuturor de a scăpa o dată și pentru totdeauna de regimul lui Plahotniuc. Deocamdată, vă rog să păstrați calmul, să rămâneți acasă pentru că noi ne dorim rezolvarea pașnică și democratică a acestei situații de criză. Vă rugăm, stați acasă astăzi! Încercăm pe toate căile să oprim uzurpatorii, dar să fim gata. Dacă ei vor merge la distrugerea totală a țării, noi, milioane de cetățeni, vom ieși s-o apărăm”, a declarat prim-ministrul ales Maia Sandu, într-o conferință de presă.

13.48 Premierul Guvernului votat de PSRM-ACUM, Maia Sandu, l-a somat pe șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pânzari, care se supune Guvernului Filip, să nu aplice ordine ilegale și să nu participe la uzurparea puterii în stat, după altercațiile pe care acesta le-a avut cu noul ministru de Interne, Andrei Năstase. "Fiecare acțiune ilegală a dumneavoastră în aceste zile înseamnă ani grei de pușcărie pentru complicitate sau chiar participare la uzurparea puterii în stat”, a declarat Maia Sandu, citind mai multe prevederi ale Codului penal în acest sens. Totodată, ea le-a cerut tuturor funcționarilor publici să nu îndeplinească ordine ilegale.

11.11 Andrei Năstase a făcut un apel către toți angajații Ministerului de Interne să vină "alături de puterea legitim aleasă și desemnată, alături de Guvernul Maia Sandu”. "Imediat ce voi intra în mod efectiv în execitarea atribuțiilor de serviciu vă promit, aveți cuvântul meu, cei care au dat ordin de a intra în această instituție prin efracție sau escaladare vor fi anchetați penal și diferiți justiției. Fac apel către toată poliția, către toți ofițerii și toți subofițerii, toți angajații Ministerului de Interne, veniți alături de puterea legitim aleasă și desemnată, veniți alături de Guvernul Maia Sandu. Nu vă fie frică. Nimeni, absolut nimeni, nu va fi efectat de faptul că au exercitat niște ordine criminale, venite din partea unor Ivași, Jizdani Cavcaliuci. Îndemn toată lumea să fie de partea dreptății. Doar mort scapă de mine”, a menționat Năstase.

10.52 Comandantul de brigadă din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare Chișinău, Dumitru Dermenji, și-a dat demisia în această dimineață, în semn de protest față de Guvernul Filip, scrie Unimedia. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne din Guvernul Sandu, Andrei Năstase: "A făcut-o în fața efectivului, în aplauzele întregului efectiv. Îndemn tot efectivul acestei brigăzi să vină alături de mine, alături de șeful IGP, Gheorghe Balan. Oameni buni, aveți încredere, acest puci va fi stârpit”.

10.18 Pavel Filip: Vom transmite puterea unui Guvern legitim / Maia Sandu: Procesul de schimbare a puterii este ireversibil

9.57 Alexandru Pînzari a declarat că mascații au fost aduși pentru că în sediul instituției se află documente importante, inclusiv declarații ale martorilor implicați în dosare penale răsunătoare, astfel încât să nu aibă loc scurgeri de informații.

09.50 "Colegii au fost suspendați din funcție și pe perioada anchetei de serviciu, timp de 30 de zile. Subdivizunea activează în regim normal, fără de colegii suspendați”, a declarat șeful adjunct al Direcției.

9.30 Îmbrânceli între Andrei Năstase, ministrul de Interne din Guvernul Sandu, și Alexandru Pînzari, după ce Andrei Năstase a încercat să intre în sediul instituției, unde au fost demiși șase colaboratori de la Direcția 6 a Inspectoratul Național de Investigații. Direcția respectivă se ocupă de martori și de alți participanți la procesul penal.


"Nu te atinge de mine. Prin hotărâre de Guvern ai fost demis din funcția de șef al IGP. Te somez să te supui unei hotărâri de Guvern. Orice vei face împotriva Constituției și actelor normative, va fi folosit împotriva dumitale de către un procuror liber și justiție corectă”, i-a spus Andrei Năstase lui Alexandru Pînzari.Mascații au descins la sediul Î.S Protecție și Pază, sectorul Botanica, spunând că au venit pentru a păzi instituția.

Angajații spun că în această dimineață, când au venit la serviciu, au găsit polițiști în birourile lor, ei neexplicându-și cum au intrat aceștia, pentru că șeful instituției, Anatolie Macovei, nu le-a permis accesul.

"Am poziția mea civică. Mi s-a incriminat că mi-am expus părerea fiind funcționar public. Dar am făcut-o în timpul meu liber, mi-am expus poziția civică. Mi-au zis să depun raportul și să plec”, a declarat Iurie Tașcu, unul dintre angajați.

De asemenea, biroul colonelului Anatolie Macovei, care ieri a spus că va accepta autoritatea Parlamentului și se va sobordona noului Guvern, ar fi fost percheziționat în această dimineață de mascați, iar la fața locului a venit și șeful Poliției, Alexandru Pînzari.

Unul dintre angajați a vorbit cu presa prin fereastră, spunând că toți care și-au manifestat suținerea pentru nou Guvern au fost suspendați din funcție.

La fața locului a ajuns ministrul de Interne din Guvernul Sandu, Andrei Năstase. "Hurta nu cedează. Hurta a năvălit peste niște polițiști care nu se supun regimului”, a declarat Andrei Năstase, căruia nu i s-a permis accesul în clădire.

Ulterior, Alexandru Pînzari, șeful Poliției demis de Guvernul Sandu, a declarat că a fost demarată o anchetă de serviciu și au fost suspendați din funcție șase colaboratori ai Î.S. „Protecție și Pază de Stat”, sectorul Botanica, scrie Unimedia.

Info pe scurt despre criza politică de la Chișinău:
 • În 8 iunie, Blocul ACUM și socialiștii au semnat un acord de colaborare și formare a unei majorități parlamentare. În funcția de președinte al Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar Maia Sandu a fost desemnată prim-ministru. În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.
 • Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri prin care a stabilit că toate legile și hotărârile adoptate în acea zi sunt neconstituţionale. Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de Parlament pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului. Curtea a declarat neconstituțional și decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.
 • În aceeași zi, Partidul Democrat a anunțat proteste. Sute de oameni au fost aduși din toată republica la Chișinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.
 • În 9 iunie, Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel Filip președinte interimar. Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea de alegeri anticipate în 6 septembrie 2019, care este o zi de vineri.
 • Între timp, partenerii externi ai Republicii Moldova au recunoscut noul Parlament și noul Guvern condus de Maia Sandu.
 • Marți, Igor Dodon a anunțat că a anulat decretul semnat de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate în 6 septembrie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14383 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  Estul rusesc (Miercuri, 12 iunie 2019, 9:52)

  fdaniel [utilizator]

  Este o imagine destul de sugestivă asupra democrației de sorginte rusă implementat în Estul Europei sub privirile înduioșate ale KGB-ului.

  Cam așa ar arăta și România dacă nu am fi membri UE (organismul ăla rău din care partidul iubit de bobor vrea să ne scoată).
  • -1 (1 vot)    
   Ce urmeaza... (Miercuri, 12 iunie 2019, 21:37)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   Parerea mea este ca Plahotniuc foloseste timpul asta ca sa-si pregateasca valiza. Nu are nicio sansa sa continue la guvernare, nu are populatia de partea sa, nu are oameni care sa produca violente si nu are sustinere din exterior, doar trage de timp ca sa-si caute tara de destinatie. Cine e de partea lui Plahotniuc se va arde cat de curand.
 • -15 (19 voturi)    
  astia inca nu au inteles ca UE (Germania)... (Miercuri, 12 iunie 2019, 9:56)

  demaGOGU [utilizator]

  ...si Rossia s-a inteles peste capul lor si ca trebuie sa execute intocmai deciziile luate de puterile sezerane, aka planul Kozak.

  imaturi, vor fi fi adusi la ordine rapid.
  • -1 (7 voturi)    
   postacu psd (Miercuri, 12 iunie 2019, 11:17)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   normal... tu sustii un singur guvern: cel aprobat de putin!
   • 0 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 iunie 2019, 11:45)

    [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   • 0 (2 voturi)    
    Mai baiete, TU sustii guvernul aprobat de Putin (Miercuri, 12 iunie 2019, 19:29)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Mai baiete, TU sustii guvernul aprobat de Putin.
    Conectati-va la realitate, mai rezistilor, ati ramas cu latratul pe placa veche.

    Dodon, cel care a facut guvernul Maia Kracinskaia sau cum o cheama pe madama, E CAZAT (LOCUIESTE) la ambasada Rusiei din Chisinau. El zice ca s-a refugiat acolo, probabil ca tu il si crezi, doar esti #rezist, este?
  • +3 (5 voturi)    
   Mai pune mana pe (Miercuri, 12 iunie 2019, 13:00)

   2016 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   gramatica limbii romane, mai lasa limba rusa deoparte! Cand folosesti pluralul se spune "s-au inteles", nu precum in rusa, unde greselile gramaticale sunt apanajul ratatilor!
  • +1 (1 vot)    
   Dobi... (Miercuri, 12 iunie 2019, 18:22)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Daca US + Europenii la vremea aia nu se intelegeau cu Rusia(la vremea aia URSS) privind soarta Romaniei acum eram un fel de Ucraina sau mai rau.
   PS - se numeau puteri suzerane nu sezerane, iar E-ul nu langa U pe nici un tip de tastatura, poate pe cele rusesti sa fie.
 • +3 (13 voturi)    
  In acest moment, (Miercuri, 12 iunie 2019, 10:04)

  Zentrix [utilizator]

  Moldova = Ucraina 2

  Urmeaza acelasi scenariu care se va solda cu focare de conflict permanent, separare de teritorii. Tara se va diviza
  • -1 (1 vot)    
   focar de conflict exista de mai mult de 20 de ani (Miercuri, 12 iunie 2019, 18:23)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Zentrix

   Te-ai nascut cam tarziu.
 • +4 (6 voturi)    
  Da! Asta ne astepta si pe noi. (Miercuri, 12 iunie 2019, 10:52)

  Maltese_Hawk [utilizator]

  Cum poate fi arestata o tara de catre mafioti. Blocati din toate partile mafiotii nu vor scapa.
  Nu e similar cu Ucraina. De data asta exista consens.
  Plahotniuk va fi probabil omorat/asasinat/ pe viata in puscarie. Nu poate scapa pentru ca stie prea multe. Posibil ca "man in black" sunt deja pe teren.
 • +2 (2 voturi)    
  cam asta face coruptia (Joi, 13 iunie 2019, 4:26)

  Coco Whistle [utilizator]

  nici nu mai stii cine cu cine se lupta si de partea cui e. e nevoie de oameni noi, cu criterii stricte, transparente, control al societatii civice. asa se mentine un sistem sanatos. o tara si zeci de generatii sint distruse ptr ca unii sa aiba masini de lux in garaj. ma munca si atunci sintem toti egali in fata oportunitatilor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by