Președintele polonez Andrzej Duda va discuta despre creșterea efectivului militar american de pe teritoriul Poloniei, în cadrul întâlnirii pe care o va avea cu Donald Trump, scrie France 24.

Andrzej Duda si Donald Trump, conferinta comunaFoto: whitehouse.gov

"Mâine va avea loc un anunț important... despre trupele din Polonia", a declarat un oficial american. Acesta a refuzat să dea mai multe detalii, însă Krzysztof Szczerski, un consilier al președintelui polonez, a afirmat că prezența americană "va crește, atât în cantitate, cât și în calitate".

Planul va avea două părți - o declarație politică generală și o secțiune mai detaliată care va conține punctele pe care președintele polonez le-a adus în discuție în timpul ultimei sale vizite în SUA, a anunțat Krzysztof Szczerski.

În timpul unei conferințe de presă din septembrie, ținută la Casa Albă, Trump a spus că Polonia a oferit cel puțin 2 miliarde de dolari Washingtonului pentru a contribui la baza militară americană pe care Duda o numește "Fort Trump".

După luni de negociere, cele două țări au ajuns la un acord, pe care președinții trebuie să îl semneze miercuri la Casa Albă, potrivit ministrului polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak.

Pentru Polonia, expansiunea militară a Rusiei este un motiv de îngrijorare, mai ales din 2014, de la anexarea Crimeei, un eveniment pe care Duda l-a numit o încălcare a legii internaționale.