"Cred că Italia riscă să rămână ani de zile în procedura de încălcare a legislației ", a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în timpul unei dezbateri organizate de cotidianul Politico.Eu. "Problema italiană este o problemă comună - a adăugat Juncker -. Nu vreau să umilesc Republica Italiană pentru că am cel mai mare respect față de Italia. Am spus în mod clar că noi credem că Italia se mișcă într-o direcție instabilă, astfel încât am fost nevoiţi să luăm decizii în acest sens", potrivit La Stampa, citat de Rador.

Jean-Claude JunckerFoto: Agerpres

Marţi, Comitetul Economic și Financiar al UE a adoptat avizul privind raportul Comisiei, indicând deschiderea unei proceduri împotriva Italiei pentru încălcarea regulii datoriei, măsură "justificată". Comitetul reiterează ceea ce a scris deja în decembrie anul trecut, recunoscând existența unei negocieri între guvernul italian și Comisia Europeană și subliniind că așteaptă rezultatele. De data aceasta nu se face referire la niciun fel de negociere. Comitetul spune că Italia ar putea prezenta în curând noi date, însă nu-şi declară intenția de a le aștepta înainte de continuarea procedurii, reamintind necesitatea de a lua măsuri suplimentare în acest an pentru a se conforma Pactului de Stabilitate, după cum s-a specificat deja în raportul privind datoria.

Avizul CEM este a doua etapă a procesului și trimite înapoi mingea Comisiei. Comisarii vor trebui să pregătească adevărata recomandare, fixând data revenirii şi vor trebui să o aprobe în timpul uneia dintre reuniunile săptămânale (miercuri) ale Comisiei înainte de ultimele reuniuni ale Eurogrupului și Ecofin din vară (8 și 9 iulie), pentru a da startul oficial procedurii de sancționare.

Poate că ministrul Giovanni Tria s-a gândit la acest scenariu atunci când, în timpul unui raport informativ, a explicat Camerei că normele UE ar trebui "îmbunătățite și simplificate", dar că "este în interesul Italiei să găsească un compromis și să ajungă la un acord cu Bruxellesul pentru a evita procedura de încălcare a dreptului comunitar".