Economia Regatului Unit poate fi împinsă în prima contracție trimestrială de după sfârșitul lui 2012, întrucât incertitudinea privind Brexitul a provocat o scădere semnificativă în sectorul manufacturier. Economia britanică a scăzut cu 0,4% în aprilie, conform datelor oficiale publicate luni, ceea ce a fost chiar mai rău decât se așteptau economiștii. Datele au evidențiat și o scădere cu 0,1% în martie.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Mesajul evident este că, la o cercetare atentă, creșterea este letargică”, a spus Ruth Gregory, economist senior la Capital Economics, care a adăugat că este posibil ca economia să se contracte în trimestrul al doilea. Sectorul manufacturier a fost cel mai puternic afectat în aprilie. La trei ani după referendumul pentru Brexit, companiile din Regatul Unit n-au încă nicio idee despre cum vor arăta viitorii termeni ai comerțului cu Uniunea Europeană, care adună cam jumătate din exporturile britanice.

Producția industrială a scăzut cu 3,9% față de luna precedentă, conform datelor. Sectorul auto a căzut cu 24%, producătorii temperând fabricile în perspectiva termenului inițial de 29 martie pentru Brexit. Rob Kent-Smith, un oficial de la Office for National Statistics, a spus că a fost „o slăbire generalizată” în sectorul manufacturier odată cu scăderea presiunii pentru acumulare de stocuri. Producțiile din chimie și farmaceutică, precum și cea a metalelor de bază au scăzut și ele, conform agenției de statistică.

Companiile au implorat guvernul britanic pentru claritate privind Brexitul. În loc, două termene pentru părăsirea Uniunii Europene au venit și au trecut, iar țara se afundă mai adânc în criză politică. Primul-ministru Theresa May se retrage și nu este limpede când – sau dacă – va avea loc Brexitul și în ce termeni. Unii dintre succesorii potențiali au sugerat părăsirea blocului pe 31 octombrie – ultimul termen – fără un acord care să protejeze comerțul.

Între timp, cel mai probabil este să continue suferințele din economie. Sondaje acoperind sectoarele serviciilor, construcțiilor și industriei întăresc concluzia că economia britanică macină din greu spre oprire. „Cu Brexitul în paralizie și cu o economie globală în încetinire care-și arată efectele, ne îndoim că PIB va crește cu mai mult de 1,5% sau pe acolo în 2019 și ne așteptăm ca dobânzile să stagneze până la jumătatea anului viitor”, a spus Gregory. (CNN Business)