Ministerul rus de Interne a anunțat marți că renunță la ancheta care îl viza pe ziaristul de investigații Ivan Golunov, acuzat de trafic de droguri într-un dosar care a provocat indignarea societății civile, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Golunov va fi eliberat astăzi de arestul la domiciliu și se renunță la acuzațiile împotriva sa", a declarat ministrul de Interne, Vladimir Kolokoltsev, citat într-un comunicat.

Justiția rusă va trebui acum să evalueze "legalitatea acțiunilor polițiștilor care l-au reținut" pe ziarist, joi, la Moscova.

Potrivit lui Kolokoltsev, acești polițiști au fost suspendați din funcție. Doi înalți responsabili ai poliției vor fi de asemenea demiși.

Este vorba de generalul de poliție Andrei Pucikov, responsabil cu forțele de ordine în districtul vest al capitalei ruse, și generalul Iuri Deviatkin, care conduce unitatea moscovită a Departamentului de luptă împotriva traficului de droguri.

Analizele realizate la cererea justiției nu au relevat nicio urmă de droguri în sângele său și niciuna dintre punguțele cu droguri nu avea amprentele sale, potrivit avocaților ziaristului.

Acest dosar a provocat o undă de solidaritate rară în societatea rusă, ziaristul fiind susținut de la ziariști independenți până la mass media de stat și chiar înalți responsabili politici.

Un marș pentru susținerea lui Ivan Golunov este prevăzut miercuri în centrul Moscovei, în timp ce o petiție care cerea eliberarea sa a strâns aproape 180.000 de semnături.

Ivan Golunov, 36 de ani, a fost reținut joia trecută în centrul Moscovei, poliția afirmând că acesta avea asupra sa aproape 4 grame de mefedronă, un drog sintetic.

Tot potrivit poliției, în timpul unei percheziții la locuința ziaristului ar fi fost găsite alte pungulițe cu narcotice și un cântar farmaceutic. Ministerul de Interne a difuzat fotografii cu aceast cântar prezentat ca dispozitiv artizanal pentru producerea de droguri sintetice.

Ziaristul, care a negat acuzațiile, risca până la 15 ani de închisoare.

"Numeroase elemente lasă să creadă că drogurile au fost plasate", spunea atunci avocatul său, în timp ce Meduza, site-ul independent de știri pentru care lucra, a afirmat că, în opinia sa, Golunov era vizat pentru activitatea sa de ziarist.

Ivan Golunov, pe care Meduza îl descrie ca fiind "unul dintre ziariștii de investigații cei mai cunoscuți din Rusia, a publicat recent anchete legate de escrocheriile companiilor de microcredite, de criza deșeurilor din Moscova, de mafia cimitirelor și alte afaceri de corupție legate de deturnare de fonduri.

"Reputația profesională a lui Ivan Golunov este impecabilă. Este un ziarist meticulos, cinstit și imparțial", a adăugat conducerea Meduza, care are sediul la Riga, pentru a scăpa de controlul autorităților rusești.