Premierul Shinzo Abe se va întâlni săptămâna aceasta cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei și cu președintele Hassan Rouhani, într-o vizită de stat care vizează relaxarea tensiunilor regionale, experții numind-o o mișcare unică și îndrăzneață pentru un lider japonez, scrie Mediafax, citând Reuters.

Shinzo AbeFoto: Flickr

Tensiunile dintre Iran și Statele Unite au crescut recent, la un an după ce Washingtonul a ieşit din acordul încheiat în 2015 între Iran și puterile globale care presupune reducerea programului nuclear al Teheranului în schimbul ridicării sancțiunilor.

Vizita de trei zile a lui Abe, programată să înceapă miercuri şi să se încheie vineri, este prima efectuată de către un prim-ministru japonez în exercițiu în Iran în 41 de ani, deși Tokyo și Teheran au relații de prietenie și marchează aniversarea a 90 de ani de relații diplomatice în acest an.

"Pe fondul tensiunilor crescânde din Orientul Mijlociu, intenționăm să încurajăm Iranul, o putere regională, să se îndrepte spre relaxarea tensiunilor la întâlnirile liderilor de vârf", a declarat secretarul general al Cabinetului, Yoshihide Suga, care a anunțat marţi vizita.