Curtea de Apel a luat o decizie în favoarea unui cetățean din Noua Zeelandă de origine coreeană care este acuzat de crimă de către autoritățile chineze, scrie RNZ.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia Curții, anunțată azi, anulează înțelegerea făcută de fostul ministru al Justiției, de a-l preda pe Kyung Kim guvernului chinez. Autoritățile chineze îl acuză pe Kim de uciderea unei femei în vârstă de 20 de ani, în 2009, o faptă aparent comisă în Shanghai.

Cererea lor de extrădare include promisiunea că acesta nu va fi condamnat la moarte în cazul în care va fi găsit vinovat. Însă de la arestarea bărbatului, acum 7 ani, acesta a susținut că dacă este trimis în China se află în pericol de a fi torturat sau ucis.

În 2015, ministrul Justiției de atunci, Amy Adams, a fost de acord cu extrădarea, însă Înalta Curte i-a cerut să revină asupra deciziei. Adams nu și-a schimbat poziția.

Acum, Curtea de Apel a ordonat ministrului Justiției să ia în considerare toți factorii relevanți, precum respectarea drepturilor omului în China și gradul de încredere pe care guvernul Noii Zeelande îl poate avea că promisiunea legată de condamnarea la moarte este respectată.

Avocatul lui Kim a afirmat că noul ministru al Justiție, Hon Andrew Little, are misiunea dificilă de a decide în cazul lui Kim, iar aceasta este o decizie care va răspunde și unor întrebări importante formulate de Curtea de Apel, legate de drepturile omului.