​Ne îndreptăm spre o reluare a negocierilor dintre Regatul Unit și Europa? În tot cazul aceasta este speranța lui Jeremy Hunt. Ministrul de Externe al Marii Britanii, candidat la succesiunea premierului Theresa May, a declarat, duminică, că este convins că este posibil să se evite un Brexit fără acord. Angela Merkel este cea care i-ar fi dat această speranță. Cancelarul german "a spus că, bineînțeles, cu un nou prim-ministru britanic, noi [celelalte 27 de state ale UE, Ed] am dori să luăm în considerare toate soluțiile pe care le-ați propune, a declarat Hunt la postul de televiziune Sky News, relatând o conversație avută cu Angela Merkel în paralel cu comemorările zilei Debarcării din Normandia, potrivit Le Point, citat de Rador.

Jeremy HuntFoto: Flickr/ Ted Eytan

"Sunt absolut sigur că dacă vom avea abordarea corectă pe această temă, europenii ar fi gata să negocieze", a adăugat el. Ministrul nu a precizat dacă se referă la o renegociere a acordului de ieșire din UE încheiat între Londra și Bruxelles și respins de Parlamentul britanic - pe care Cei 27 nu intenționează să-l retușeze - sau despre declarația politică care schiţează contururile relației post-Brexit.

UE a indicat în trecut că este gata să discute această declarație din nou, dacă Londra își va reconsidera poziția cu privire la uniunea vamală sau la accesul la piața unică. Întrebată de AFP, o purtătoare de cuvânt a guvernului german nu a comentat, dar a reamintit că, după reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles din 11 aprilie, cancelarul a declarat că "acordul de ieșire se aplică și că nu va fi schimbat și că putem discuta cu siguranță despre relațiile viitoare "dintre Marea Britanie și UE.

Acordul Brexit include dispoziția extrem de controversată a "plasei de siguranţă" ("backstop"), care prevede, în ultimă instanţă, menținerea întregului Regatul Unit într-o uniune vamală pentru a evita o frontieră fizică în Irlanda.

Potrivit lui Jeremy Hunt, cancelarul a declarat că liderii europeni ar putea fi deschişi unei soluții tehnologice pentru a rezolva problema frontierei irlandeze, o soluție considerată nerealistă de către Bruxelles, pentru moment. "[Merkel] mi-a spus că Germania nu are graniță cu Republica Irlanda, voi o aveţi [...], așa că trebuie să găsiţi soluția", a povestit ministrul britanic. "Aşadar va fi vorba despre o soluție bazată pe tehnologie, ceea ce germanii numesc granițe inteligente. Cred că este fezabilă".

Premierul Theresa May, care a părăsit vineri conducerea Partidului Conservator, rămâne șefa guvernului până când partidul îşi va desemna, până la sfârșitul lunii iulie, noul lider, ce va deveni imediat șeful guvernului.

Dintre cei zece candidați, Boris Johnson, considerat favoritul la succesiunea lui May, a avertizat că, dacă ar deveni prim-ministru, ar refuza ca Marea Britanie să plătească factura Brexit până când Uniunea Uniunea Europeană nu va accepta condiții mai bune de retragere. "Prietenii și partenerii noștri trebuie să înțeleagă că banii vor fi păstrați până când vom avea mai multă claritate cu privire la calea de urmat", a declarat acest susținător al Brexitului într-un interviu acordat publicaţiei "The Sunday Times". "Într-o afacere bună, banii sunt un solvent excelent și un lubrifiant foarte bun", a adăugat fostul ministru de Externe.

Acordul încheiat între Londra și Bruxelles prevede mai ales soluționarea angajamentelor asumate de Regatul Unit în cadrul bugetului multianual în curs (2014-2020), care acoperă și perioada de tranziție prevăzută în acord. Textul nu oferă cifre pentru factură, ci o metodă de calcul. Guvernul britanic a propus o sumă cuprinsă între 40 și 45 de miliarde de euro, cifre neconfirmate din partea UE.

"Bojo" (54) a fost unul dintre marii arhitecți ai victoriei Brexitului la referendumul din iunie 2016. El dorește ca Marea Britanie să părăsească UE pe 31 octombrie, cu acord renegociat sau nu. Apreciat de baza partidului său, el a trezit reacții mai contradictorii în rândul deputaților Tory.

Pe 7 iunie, instanța britanică a respins urmărirea penală împotriva lui pentru că ar fi minţit în timpul campaniei pentru referendumul Brexit. Boris Johnson a fost acuzat că a mințit cu bună știință, în perioada în care era primarul Londrei, afirmând că Marea Britanie plătește 350 de milioane de lire sterline pe săptămână (400 de milioane de euro) Bruxelles-ului,potrivit Rador.